Wat zijn jouw online voornemens?

Doede Jaarsma

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte laatst bekend dat de omzet bij de detailhandel in november 2016 met 4,5% fors is gestegen ten opzichte van 2015. Dat groeicijfer mocht ook wel een keer na alle magere jaren! Maar dan het groeicijfer voor online: 24,5%!

Dit percentage zou denk ik ook wel eens voor wijn kunnen kloppen. Steeds meer consumenten laten graag die zware wijndozen voor de deur afleveren. Wat zijn jouw online voornemens voor 2017? We zetten wat tips en trends voor je op een rijtje.

1. Mobile first

Als er één apparaat is waar je in 2017 op in moet zetten, dan is het wel mobiel. In 2016 werden voor het eerst meer websites bezocht op mobiel dan via een desktop computer. Ook mobiel kopen groeit erg snel. Al blijft het een uitdaging om je persoonlijke gegevens goed in te vullen met die kleine knopjes. Ook bij ons is het percentage achtergelaten goed gevulde winkelwagentjes het hoogst op mobiel.

Maar daar is dus juist winst te halen! Hoe mobile-friendly is jouw website? Mijn tip: kijk hoe je de mobiele check-out van je website kan verbeteren.

2. Zet in op service (ondersteund door technologie)

Geen wijn is nog onbereikbaar op internet. Het aanbod is oneindig. Consumenten kunnen (online) shoppen bij wie ze maar willen. Op assortiment is het lastig je te onderscheiden. Ook op prijs gaan de meeste wijnwinkeliers het niet winnen. Goedkoper dan grote partijen en supermarkten kun (en wil) je niet worden.

Goede service is daarom de enige pijler waar je echt punten mee kunt scoren. Automatiseer daarom vooral niet je klantenservice met een automatische assistent of FAQ. Houd het persoonlijk!

Wij hebben sinds een jaar bijvoorbeeld een gewoon 020-nummer (voelt voor consumenten veel betrouwbaarder dan een 06-nummer). Omdat het een VoIP-nummer is, kunnen we het makkelijk doorschakelen naar één of meerdere mobiele nummers. Hierdoor zijn we altijd bereikbaar voor vragen en advies. Dat heeft ons al heel wat bestellingen opgeleverd.

3. Video-content

Wij doen het ook (nog) niet voor onze online wijnwinkel, maar video-content groeit als kool! Bij elkaar produceren we inmiddels heel veel tekst op internet. Terwijl de consument liever plaatjes en filmpjes kijkt. De eerste wijnvloggers in Nederland zijn er al, maar ik denk dat er in 2017 meer gaan volgen.

4. Online marketing via Bing

Wil je online adverteren om bijvoorbeeld je naamsbekendheid te vergroten en meer verkeer naar je webwinkel te krijgen? Kijk dan ook eens op de snel groeiende zoekmachine Bing (van Microsoft). Voor een tiende van de prijs van Google kan je hier nog terecht! En ook als zoekmachine is het een echte aanrader, omdat het (nog) niet vergeven is van de advertenties.

Wil je reageren of meer tips?
doede@casadelvinoamsterdam.nl

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing