Klikkers zijn nog geen kopers

Doede Jaarsma
Marketingspecialist Doede Jaarsma

Hoe zoekt de consument wijn op internet? En hoe zorg je ervoor dat ze de wijn bij jou vinden? Op de juiste zoekwoorden gevonden worden in zoekmachines bepaalt het succes.

Bij casadelvinoamsterdam.nl werken we inmiddels met verschillende klantprofielen. Zo sturen we niet alleen op goede vindbaarheid, maar ook op conversie.

We laten mensen afhankelijk van hun zoekvraag op een pagina binnenkomen waar ze direct de wijn of informatie vinden die ze zoeken. Komen ze binnen op de juiste landingspagina, dan bereik je betere conversie: kliks worden kopers.

Belangrijk is dat je in je webshop aan de achterkant voldoende mogelijkheden hebt voor SEO (zoekmachine optimalisatie).

In de top 10 van Google

2,5 jaar geleden dachten wij: als we met de zoekwoorden ‘Italiaanse wijnen’ in de top 10 (dus op de eerste pagina) van de resultaten van Google staan, dan komen de bestellingen binnen. Aan de achterkant hebben we veel gedaan aan SEO om dat te bereiken. Maar we hebben de Franciacorta iets te vroeg opengetrokken. Want die mensen die daardoor op de website kwamen kochten weinig tot niets.

Klantprofielen

Wij zijn de statistieken in Google Analytics gaan analyseren en hebben gekeken welke mensen wél kopen. Inmiddels werken we steeds meer met klantprofielen en landingspagina’s. We proberen aan de achterkant van de website te sturen op welke pagina iemand binnenkomt bij een bepaalde zoekvraag. Is dat een relevante pagina waar ze makkelijk die informatie vinden die ze zoeken en bovendien makkelijk kunnen bestellen, dan bereiken wij een conversie van 10%. 1 op de 10 kliks is een koper.

Doede 3
Klik om te vergroten. De bovenste is van ons. De beste informatie, of niet soms?

Een voorbeeld: Veel consumenten weten precies welke wijn ze willen hebben. Die noemen wij de speurneuzen. Ze zoeken naar die ene wijn en vergelijken prijzen en voorwaarden van leveranciers. In de productbeschrijving die op Google wordt getoond (de snippet), geven wij direct al informatie over de wijn, jaargang, de prijs, verzendkosten en levertijden.

Tip: maak werk van je snippets!

Ben jij ook een speurneus en nog steeds niet afgehaakt in deze column? Dan nu de technische tips!

Heb jij wel eens gekeken hoe Google jouw wijnen toont? De snippet is de tekst die Google toont over jouw product. In content management systemen van je webshop zijn er als het goed is mogelijkheden deze aan te passen. Bijvoorbeeld door metatags toe te voegen. Sleutelwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Nóg mooier is een snippet-editor. Dan kan je zelf de tekst maken die Google over jouw producten toont.

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede:

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing