Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?

Doede Jaarsma
Doede Jaarsma

Online wijn kopen zit in de lift. Het is snel, gemakkelijk, voordelig en er is een gigantisch aanbod. Maar online ontbreekt het wel aan beleving. Eindeloos websites en rijtjes wijnen afspeuren is toch wat anders dan in een fysieke winkel rondlopen tussen de echte flessen.

Mij prikkelt de vraag hoe je het gevoel van de échte winkel een beetje naar online kan brengen. Dat wordt onze uitdaging deze zomer.

De meeste webshops bestaan voornamelijk uit lange lijsten met rood, wit en bubbels, een hoop toegedichte Parker-punten en vaak een ‘unieke’ aanbiedingsprijs. Handig voor de wijndrinker die precies weet welke wijnen hij zoekt. Maar als je op zoek bent naar iets triviaals als een goede begeleider van vis, zie je al snel door de bomen het bos niet meer en krijg je onherroepelijk keuzestress. Dan mist de vakman met verstand van zaken en mensenkennis die je de weg wijst.

Leer je online klant kennen

Om online een passend wijnadvies te geven moet je de klanten (leren) kennen. Analyseren van het (surf)gedrag van je klant is de eerste stap. Zoals eerder in deze blog vermeld, is Google Analytics onmisbaar. Deze handige tool geeft je inzicht in de bezoekersstatistieken. Vooral als je dat een beetje slim inricht met meetpixels (cookies) op je website. Dan kun je bijvoorbeeld precies zien waar je klanten vandaan komen en welke pagina’s je potentiële klanten doen afhaken.

Hotjar is ook een aanrader: het laat zien hoe klanten zich ‘bewegen’ op je website. Het maakt een soort filmpje waarin je de muis van de bezoekers ziet bewegen. Het liefst zou je ook nog willen horen wat ze zeggen tijdens hun zoektocht naar de ultieme wijn. Wij analyseren er bijvoorbeeld regelmatig onze homepage, product- en bestelpagina mee. Met de verkregen informatie optimaliseren we die pagina’s. In online-marketingtermen verbeteren we dan de ‘customer journey’.

Verder kan je natuurlijk chat en telefoon gebruiken om klanten op afstand te adviseren. Snel en persoonlijk op e-mail reageren als er vragen of klachten zijn.

Klantpanel gezocht

Toch vinden we dat allemaal niet genoeg. Nu we met Casa del Vino Amsterdam als kleine webwinkel lekker scoren in Google, zien we het vergroten van de online klantbeleving als de volgende uitdaging om verder te kunnen groeien. Een leuke online ervaring maakt bezoekers sneller tot klant en zorgt ervoor dat ze nog eens terugkomen.

Onze ambitie voor deze zomer is om voorbij de technische oplossingen te denken. Wat kunnen we bijvoorbeeld aan het concept van de website verbeteren om de behoefte van de klant centraal te zetten. Of moeten we meer aan ‘storytelling’ gaan doen? Online kan je immers ook heel goed mooie verhalen vertellen door zowel tekst, beeld als film.

Daarom houden we binnenkort met wijnliefhebbers een ‘panelbijeenkomst’ om te brainstormen over de ultieme klantbeleving op een wijnwebshop. Ik laat u weten hoe deze bijeenkomst is geweest. Graag tot de volgende column!

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede:

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing