Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is

Doede Jaarsma
Doede Jaarsma

Wat weet jij van het gedrag van bezoekers op jouw website of webshop? Je staat verbaasd hoe vaak mensen verdwalen en uiteindelijk wegklikken!

Om meer resultaat uit je website/webshop te halen loont het om de inhoud te optimaliseren aan de hand van het gedrag van bezoekers.

Wij werken graag met Hotjar, een heel handige tool die op verschillende manieren inzicht geeft in het scroll-, swipe- en klikgedrag van je online bezoekers. Je ziet precies waar het mis gaat en kan dat vervolgens verbeteren.

Bezoekers op je website wil je optimaal bedienen

Overkomt het jou wel eens dat je een website bezoekt en moeite hebt de informatie te vinden die je graag wilt? Of dat je onnodig vaak moet klikken om iets te kopen? Of nog erger: dat de link verwijst naar een pagina die niet blijkt te bestaan.

Ook op jouw website is dat het geval! Installeer Hotjar op je website en je krijgt het schaamrood op je kaken. Je staat verbaasd hoe gebruikersonvriendelijk je website op dit moment is.

Wat gaat er vaak mis? Bezoekers zoeken zich rot naar de informatie die ze willen hebben. Het meest voorkomende probleem is dat mensen klikken op iets dat geen link blijkt te zijn.

Op onze webshop stond op verschillende plekken bijvoorbeeld ‘gratis afhalen in Amsterdam mogelijk’. Maar nergens met een directe link naar meer informatie waar en wanneer dat dan precies kan. Daarvoor moesten bezoekers eerst de contactpagina weten te vinden. Een gemiste kans. Want menig bezoeker is zonder bestelling vertrokken.

Een filmpje van elk bezoek

Hotjar laat zien hoe klanten zich ‘bewegen’ op je website. Het maakt een soort filmpje waar je de muis van de bezoekers ziet bewegen. Wij maken gebruik van de gratis basic-versie die we de belangrijkste pagina’s laten analyseren.

Ook maakt Hotjar zogenaamde ‘heatmaps’. Het maakt een afbeelding van je webpagina met op de plekken waar veel geklikt wordt een rode vlek.

Wij passen vaak het ontwerp van websites zo aan, dat de populaire plekken een prominente plek krijgen op de pagina. Dat is handig voor de bezoekers, maar leidt ook tot meer resultaat.

Gerichte landingpages

Dan nog een tip die wat meer werk vraagt: Maak aparte landingpages op je website voor onderwerpen waarop veel gezocht wordt. Bijvoorbeeld ‘Gratis afhalen in Amsterdam’. Een aparte pagina met een adres, een kaartje van google maps en de openingstijden. Daarmee komt iemand direct op een pagina die relevant is en zal sneller overgaan tot bestellen. Google vindt dergelijke pagina’s bovendien heel fijn.

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing