Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar

Doede Jaarsma
Doede Jaarsma

Misschien heb ik een te romantisch beeld van kleine importeurs en wijnverkopers. Maar ik verwacht dat ze een enorm aanbod aan unieke wijnen van kleine ambachtelijke wijnmakers vertegenwoordigen. Wijnen waar de liefde van afspat bij boer en verkoper. Alleen, hoe verkoop je die unieke wijnen online? Dan geldt de harde regel van internet: onbekend maakt onbemind.

Online verkopen biedt je in potentie een enorme afzetmarkt van 13,5 miljoen Nederlanders boven 18 jaar. Maar om online wijn te verkopen is één ding cruciaal: er moet naar jouw product gezocht worden!

Consumenten zoeken niet op de nieuwe wijn die nog niemand kent. In zoekmachines is er helaas geen pop-up wijnadviseur die even zegt welke wijn je het beste kan nemen. Online wijn verkopen heeft meer met online-marketingkennis te maken dan met kennis van wijn.

Online wijn verkopen is vooral techniek

In de zoekresultaten in zoekmachines komen de wijnen boven waarvoor geadverteerd wordt (SEA – Search Engine Advertising) of die hoog scoren omdat de aanbieder er door middel van SEO (zoekmachine optimalisatie) alles aan gedaan heeft om bovenaan te staan op bepaalde zoektermen. Wij gebruiken zelf vooral SEO. Zoek je bijvoorbeeld op onze best verkochte wijn Neropasso, dan staat onze Casa bovenaan. Met 2 online-experts in huis is dat prima te realiseren.

Een wild idee

Grote kans dat de kleine wijnaanbieders meer liefde hebben voor wijn, dan voor online marketing. Met het gevolg dat wijnliefhebbers online lang niet alle pareltjes ontdekken die er te koop zijn. En dat is natuurlijk zonde. Dus daarom een wild idee: Zou je kleine wijnaanbieders kunnen laten samenwerken in een hele goede webwinkel die optimaal vindbaar is in Google?

Welke wijnimporteur en/of wijnhandel durft?

De deeleconomie komt eraan. Waarom allemaal zelf het wiel uitvinden en proberen met veel tijd en geld een goedlopende webshop te bouwen? Is het niet veel krachtiger om te kijken of je samen kan werken om de consument een unieke klantervaring te bieden: op één plek wijn kopen van verschillende wijnwinkels!

Ik ben heel benieuwd naar reacties uit de markt! Reageer op dit idee naar doede@casadelvinoamsterdam.nl!

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing