Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!

Genietend van een lekker glas wijn, lijkt de impact misschien mee te vallen. Maar voor veel mensen die online wijn verkopen, gaat er flink wat veranderen door de invoering van strengere privacywetgeving. Op 25 mei aanstaande gaat in Europa de General Data Protection Regulation (GDPR) in. We geven zes tips om GDPR-proof te zijn!

1. HTTPS voor veilig dataverkeer

Zorg ervoor dat je website gebruikmaakt van beveiligd dataverkeer. Voor de naam van de website staat dan https in plaats van http en je ziet er een slotje bij staan. Hiervoor heb je een SSL-certificaat nodig. Je webbouwer kan dit voor je regelen.

2. Toestemming vragen voor cookies

Elke website gebruikt cookies, kleine bestandjes die op de computer van de gebruiker worden geplaatst. De meeste zijn onschuldig, maar je kan ook marketingcookies plaatsen. Je weet wel: die advertenties voor iets dat je hebt bekeken die je eindeloos blijven achtervolgen. Dat mag dus niet meer zonder dat je daar expliciete toestemming voor hebt via een cookie wall. Gebruik je alleen functionele- en/of analytische cookies (bijvoorbeeld voor Google Analytics) dan is toestemming vragen niet nodig. Al zie je steeds vaker dat het wel gemeld wordt dat er cookies gebruikt worden.

3. Iemand automatisch aanmelden voor je nieuwsbrief mag niet meer

De keuze om gegevens te verstrekken moet een actieve handeling zijn van de bezoeker van je website. Heb je op je website, bijvoorbeeld bij het afrekenen, een optie ‘abonneer op de nieuwsbrief’ staan? Zorg ervoor dat dit vinkje dan automatisch UIT staat. Het toestemming verlenen van gegevensbewaring mag dus ook niet alleen in de algemene voorwaarden staan opgenomen. Het moet een echt weloverwogen en actieve handeling zijn.

4. Vertel wat je iemand aan informatie gaat sturen

Wanneer iemand zich inschrijft voor een nieuwsbrief moet er duidelijk bij staan waarvoor, hoe vaak en welke soort informatie verstuurd zal worden. Iemand die nog geen klant is moet toestemming geven als er bijvoorbeeld advertenties in de nieuwsbrief komen te staan. Dit moet ook vooraf duidelijk aangegeven worden. Als iemand wel al klant is mag je aanbiedingen sturen van soortgelijke producten of diensten die deze klant gekocht heeft.

5. Uitschrijven van een mailinglist moet makkelijk gaan

Je huidige mailinglijst mag je houden, mits er duidelijk in de mail staat aangegeven waar er uitgeschreven kan worden. Dit moet ook gemakkelijk gaan en mag niet ten koste gaan van service.

6. Geen onnodige gegevens vragen

Vraag niet om onnodige gegevens. Als iemand zich wil inschrijven voor de nieuwsbrief, vraag dan enkel om het e-mailadres.

Voor een uitgebreide uitleg over alle veranderingen, neem een kijkje op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor meer informatie en advies kan je uiteraard ook contact met ons opnemen: info@doedejaarsma.nl of 020 785 26 95.

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Doede Jaarsma
Meer Doede

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing