Een goede homepage verleidt klant tot snel doorklikken

Schermafbeelding 2016-01-22 om 11.59.14
Marketingspecialist Doede Jaarsma

Hoe maak je van bezoekers op je webwinkel kopers? De belangrijkste tip: zorg dat je ze zo snel mogelijk van je homepage afkrijgt.

Een effectieve homepage zit vol met verleidelijke links naar de producten en/of informatie die jouw bezoeker graag wil hebben!

Ruim twee jaar geleden startte ik een webshop in Italiaanse wijnen. Niks was meer frustrerend dan de websitebezoekers direct weer te zien verdwijnen. De homepage nodigde onvoldoende uit tot doorklikken. In deze column meer over de psychologie van een goede homepage.

De sfeer van La Dolce Vita leverde geen kopers op

Onze eerste homepage van 2 jaar geleden zag er prachtig uit! De sfeer ademde helemaal ‘la dolce vita’, het goede leven van Italië. Grote sfeervolle foto’s van zonnige wijngaarden. Fraaie teksten die de bezoeker moesten overtuigen dat ze vooral in onze unieke wijnwinkel moesten kopen.

Niemand die daar van onder de indruk raakte. De homepage is voor de eigenaar misschien een mooi visitekaartje, maar de bezoeker beslist in een paar seconden of hij/zij doorklikt of wegklikt. “Kan ik direct vinden wat ik zoek?”, dat is de vraag op een homepage.

Voor elke zoekvraag een antwoord op je homepage

Hoe weet jij wat de consument op jouw website zoekt? Google Analytics biedt hulp: hier vind je bijvoorbeeld welke zoektermen je bezoek gebruikte om op jouw website te komen.

Inmiddels bestelt bijna 10% van onze bezoekers op onze website. Een hoge score! Op de homepage vind de bezoeker veel antwoorden op de verschillende zoekvragen. Links en knoppen helpen snel bij de producten te komen die hij/zij zoekt. 

Boven de fold / onder de fold

Toch is de homepage niet alleen maar belangrijk om bezoekers tot actie te verleiden. Ook om je bezoeker überhaupt naar je website te krijgen is de homepage van groot belang.

Een goede homepage bestaat daarom uit twee delen: het gedeelte onder de fold (dit is het deel van de pagina dat je pas ziet als je naar beneden scrolt) is vooral bedoeld om de score in zoekmachine te optimaliseren. Alles boven de fold zie je direct op je scherm en helpt de consument de volgende stap te zetten.

Op een goede website vindt de consument in zo weinig mogelijk stappen het product, krijgt vervolgens informatie om te beslissen en tot slot wordt hij/zij verleid tot afrekenen.

Doede Jaarsma
doedejaarsma.nlcasadelvinoamsterdam.nl, vindmijnwijn.nl

Meer Doede:

✓ Als fysieke winkel profiteren van online
✓ Winkel van Vindmijnwijn.nl is gevuld. Nu meer verkopen
✓ Het vervolg op een wild idee
✓ Webshop? Denk aan de nieuwe privacywetgeving!
✓ Een goede webshop is veel meer dan een bak producten
✓ Meer bezoek naar je website?
✓ Wat zijn jouw online voornemens voor 2017?
✓ Voor wijnliefhebbers zijn heel veel pareltjes onvindbaar
✓ Je staat verbaasd hoe gebruiksonvriendelijk je website is
✓ Hoe krijg je het échte winkelgevoel in een webshop?
✓ Klikkers zijn nog geen kopers
✓ Online wijn verkopen vraagt kennis van online marketing