Tijd voor cabernet franc

Nicolas Grosbois

De Loirevallei is vooral bekend om zijn witte wijn, mousserende wijn en rosé. Aanleiding voor InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) om de schijnwerpers te richten op de blauwe druif die hier regeert: cabernet franc.

Langs de Loire en zijn zijrivieren wordt de meeste witte wijn van Frankrijk gemaakt en ook – na champagne – de meeste mousserende wijn.

Rosé mag ook meetellen. Bij Les Caves de la Loire in het dropje Brissac-Quincé bij Angers (een van de vijftien coöperaties in de Loire-vallei, die samen ongeveer 2.700 wijnboeren bedienen) zijn Rosé d’Anjou en Cabernet d’Anjou de belangrijkste wijnen.

Cabernet franc is aan de Loire de meest gebruikte druif voor rode wijn. Wijn met inhoud en structuur, maar altijd met een zekere speelsheid.

Het seizoen moet wel meewerken in dit relatief koele deel van Frankrijk. De teleurstellende oogstjaren 2012 en 2013 kregen we daardoor tijdens ons bezoek niet vaak in het glas. Gelukkig smaakt de wijn uit 2014 weer uitstekend, en 2015 belooft ook veel moois.

De frisse fruitzuren, geurig florale aroma’s (viooltjes) en een licht peperige smaak zijn zeer aantrekkelijk, terwijl een kenmerkend tuinkruidig groen tintje de wijn dorstlessend, eetlust opwekkend en gastronomisch breed inzetbaar maakt.

Cabernet franc is tevens bij uitstek geschikt voor de toenemende gewoonte om rode wijn gekoeld te drinken. Kortom, Loire-cabernet is een perfecte (huis)wijn voor de horeca. Eigenlijk is het vreemd dat we hem zo weinig aantreffen op de wijnkaart.

Verrassend is de toepassing van thermovinificatie om extra smaak en kleur aan de druiven te onttrekken. Deze techniek is sinds een jaar of vijf in zwang in de Loireregio’s, vertelde Nicolas Grosbois, die zelf als biologisch/terroirgerichte wijnmaker geen voorstander is van dit soort ‘kunstmatige’ ingrepen.

Bij thermovinificatie wordt de most korte tijd verhit, waarna de druiven worden geperst om zonder schillen te vergisten. Caves des Vignerons de Saumur mengt een klein deel (ca. 15%) hiervan in enkele van zijn wijnen om ze fruitiger en zachter te maken. ‘Om cabernet franc bij de consument te introduceren’, zegt de wijnmaker van de coöperatie. Sinds kort hebben Albert Heijn en Gall & Gall elk een wijn van dit type in het assortiment. Loire-cabernet verdient die aandacht en de horeca zou daarvan kunnen meeprofiteren.

Enkele van de fijnste wijnen van cabernet franc die we tegen het lijf liepen:

Domaine Grosbois, Chinon: La Cuisine de ma Mère 2014; Gabare 2014; Vieilles Vignes 2008.

Domaine de Rocheville, Saumur-Champigny: Le Page 2014 en 2010; Le Roi 2009.

Richard Desouches, Saumur-Champigny: Le P’tit Domaine 2010.

Wilfrid Rousse, Chinon: Les Galuches 2014; Clos de la Roche 2010.

Château du Coudray-Montpensier (Château Moncontour): Chinon Tradition 2014.

Château de la Cour-au-Berruyer: Touraine Rouge 2014.

Caves des Vignerons de Saumur: Saumur Puy Notre Dames 2011.

Domaine de Bois Mozé, Anjou Villages: Jean-Joseph 2009.

Domaine des Champs Fleuris, Saumur-Champigny: Les Roches 2011, 2005 en 2009.