Nieuwe kansen voor oude druiven

walter massa
Vlnr: Wijnmaker Walter Massa, inkoper Carlo Pellati en Walters assistent Pierluigi. (foto: Karakter Wijnimport)

De belangstelling voor de druif in de fles groeit. Onbekende wijndruiven krijgen steeds meer carrièrekansen. Al zullen ze de bekende edele druivenrassen niet zo snel van de troon stoten, soms maken ze zoveel indruk dat je aan die alleenheerschappij gaat twijfelen.

Lange tijd was het druivenras ondergeschikt aan de wijn. We dronken bourgogne, geen pinot noir of chardonnay. Barolo is beroemd, maar zijn druif nebbiolo was nauwelijks bekend.

Hetzelfde geldt voor de samenstelling van de klassieke assemblagewijnen zoals bordeaux, rioja, champagne en chianti. De naam van de wijn was vroeger belangrijker dan de druivenrassen waarvan ze zijn gemaakt.

Dit is veranderd. Sinds de nieuwewereldwijn (uit Chili, Australië, etc) bij de consument scoort met een duidelijke vermelding van het druivenras op het etiket, is de belangstelling voor de druif in de fles sterk toegenomen.

Het druivenras is een merknaam geworden. Zelfs op een fles bourgogne wordt nu pinot noir of chardonnay vermeld, al mag het lettertype daarvan niet te groot zijn.

Tevens wordt het druivenras steeds meer onderwerp van de zoektocht naar nieuwe kansen voor oude druiven. Druiven die eeuwenlang een anonieme rol speelden, krijgen steeds vaker de kans om op eigen kracht hun verborgen talent te tonen.

Sommige druiven bloeien op als ze op zichzelf gaan wonen. Technologische vooruitgang in de wijnkelder (zoals betere hygiëne, temperatuurcontrole en verfijnde persingstechnieken) helpt ze daar enorm bij.

Bijgevolg komen er steeds vaker onbekende druivenrassen in de belangstelling waaraan hoge verwachtingen voor de toekomst worden toegeschreven.

De wederopstanding van timorasso

De kans dat daar exemplaren tussen zitten met net zoveel potentie als klassiekers zoals riesling of pinot noir, lijkt niet zo groot. Maar laten we niet vergeten dat ook deze zogenoemde edele druiven niet dezelfde zijn als honderd jaar geleden. Ze zijn in de loop der tijd veredeld en pasten zich aan aan de lokale omstandigheden. Misschien waren ze ooit net zo bescheiden als de herboren soortgenoten die nu verlegen aan de poort staan.

Timorasso is zo’n druif die je daarin laat geloven. Zo uitzonderlijk zeldzaam als timorasso is, met slechts enkele tientallen hectare op de heuvels van Tortona in Piëmont (Colli Tortonesi), zo buitengewoon spannend en boeiend is hij.

Vóór de ravage die de beruchte druifluis in de negentiende eeuw in Europa aanrichtte, was de druif nog prominent aanwezig in Piëmont. Hij keerde niet terug vanwege lage opbrengsten en gevoeligheid voor schimmels.

Zo gaat dat. Zo zou zomaar een nobel druivenras kansloos van de aardbodem kunnen verdwijnen.

Een proeverij met wijnmaker en begeesterd ambassadeur van de druif Walter Massa (Vigneti Massa) van twaalf wijnen uit oogstjaren tussen 2013 en 2004, is overtuigend en overrompelend.

Opvallend is vooral de krachtige structuur en textuur van de wijn, die tegelijk ook zacht en verfijnd van smaak is, met een schijnbaar onopvallende zuurgraad, minerale trekjes en een mooi droge, astringente afdronk. Kenmerken die doen denken aan edele soortgenoten als riesling en chenin blanc.

Ook de flesontwikkeling doet aan deze druiven denken; de drie tot zes jaar oude wijnen tonen een indrukwekkende diepte, kracht, rijkdom en complexiteit. Het rijpingspotentieel is essentieel volgens Walter Massa. “Timorasso heeft die tijd nodig. Hou ouder hoe beter.”

(importeur: Karakter Wijnimport)