8 Wijze wenken voor wijnwebwinkeliers

webshopkeurmerkenEr zit flinke groei in de online verkoop van wijn via webshops. In dit artikel: acht aandachtspunten voor wijnimporteurs en wijnwebwinkeliers.

Sinds 2006 is de wijnverkoop via webshops met 600% gestegen. Wereldwijd ligt het percentage online wijnhandel nu op zo’n 5%, goed voor naar schatting 5,5 miljard euro aan omzet.

Volgens een Brits rapport gaat in Groot-Brittannië 8,8% van de wijnverkoop aan consumenten via internet, terwijl dit in VS 4% zou zijn. In Duitsland wordt naar schatting 5% van de wijn online aangeschaft. In Nederland wordt het online aandeel geschat op 6%.

De verkoop van wijn via webshops zal voorlopig blijven toenemen. Volgens prognoses van de Rabobank zal de e-commerce in de wijn de komende 4 jaar elk jaar met 12% groeien.

De snelle groei leidt tot meer concurrentie. Het wordt daardoor belangrijker om onderscheidend te zijn. Het zet tevens de prijzen onder druk, omdat internet floreert bij de mogelijkheden om te zoeken en te vergelijken.

Wat tevens gaandeweg duidelijk wordt, is dat online en offline elk vragen om een (deels) eigen aanbod. De wijnen die goed verkopen via internet zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde wijnen die het goed doen in de winkel.

Acht aandachtspunten voor succesvolle online wijnverkoop op een rijtje.

1
Zichtbaarheid

Verwacht niet dat de mensen naar jou toekomen. Er is héél veel online verkeer, dus je moet er zelf voor zorgen dat je in beeld komt.

2
Interactief

Leer je publiek kennen en wees interactief. Communiceer met je klanten online, via e-mail, sociale media en wat dies meer zij. Doe relevante aanbiedingen op het juiste moment.

3
Gidsfunctie

Tools die de consument helpen bij het kiezen en kopen zijn belangrijk in de online wijnhandel. Een waslijst wijnen op de website is voor de gemiddelde consument als een mijnenveld vol onmogelijke keuzes. Zonder toelichting, advies, navigatie of gids verdrinkt de consument in de wijn. Zo biedt Wine.com (VS) bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor advies te e-mailen en live te chatten met sommeliers/wijnspecialisten.

4
Flexibiliteit

Onafhankelijke (web)shops en kleinschalige importeurs kunnen wat online interactie betreft de competitie aan met de grote spelers, omdat ze flexibeler zijn en een nichemarkt bedienen. Dit geldt ook voor zaken doen met consumenten en horeca in je eigen regio.

5
USP

Wees anders dan de anderen. Benadruk je Unique Selling Points. Concentreer je op het aandeel in je assortiment dat niet overal verkrijgbaar is. Vertel erover. Wat maakt de wijn bijzonder en uniek? Internet is hier bij uitstek geschikt voor.

6
Overtuigingskracht

Vertel niet alleen wát je hebt, vertel vooral ook wat de waarde ervan is voor je klanten. Vertel ze waaróm het een goede keuze is. Overtuig ze. Mensen worden graag wijzer gemaakt en op ideeën gebracht.

7
Online vs offline

Online shoppen is geen winkelen zonder dat je de deur uit hoeft. Het is een ander koopmoment. Mensen nemen online beter overwogen beslissingen en ze zoeken er andere wijn. Het blijkt bijvoorbeeld dat wat in winkels wordt gezien als typische seizoenswijnen (kerstwijn, wildwijn, champagne) online ook buiten het seizoen goed blijven verkopen.

8
Laaghangend fruit

Mensen die wijn zoeken die niet in de lokale winkelstraat te vinden is, gaan het internet op. Op zoek naar speciaalzaken en online adressen. De minder gangbare wijn, niet de doordeweekse wijn, is het laaghangend fruit voor de online wijnhandel.