Groter wijnglas (met evenveel wijn) = meer omzet

Schermafbeelding 2016-06-12 om 14.57.28

Het geld ligt op straat zeggen ze wel eens. Gebruik grotere glazen (voor dezelfde hoeveelheid wijn) en je verkoopt meer wijn.

Zo simpel is het volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Een groter glas maakt dat mensen sneller drinken en daardoor vaker bestellen.

Het experiment introduceerde wijnglazen met 370 ml en 250 ml inhoud in een pub, waar normaal één glastype van 300 ml werd gebruikt. Na 16 weken bleek dat de mensen die de wijn in het grote glas geserveerd kregen ongeveer 10% meer wijn dronken dan voorheen.

De hoeveelheid wijn die werd geschonken was dus niet meer of minder dan gebruikelijk was in de pub, alleen het glas was groter.

Het omgekeerde gebeurde echter niet. De meeste mensen die het kleine glas kregen, dronken niet minder dan ze gewend waren.

Interessant, nietwaar?

De verklaring is waarschijnlijk dat het bij een groter glas lijkt of er minder wijn in zit, waardoor we geneigd zijn sneller te drinken.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Britse ministerie van gezondheid, dus ik vermoed dat het eigenlijk de bedoeling is dat je kléinere glazen aanschaft.