Menu-advies op wijnetiket, wel zo gastvriendelijk

Feast&VineDe Britse horecaketen Mitchells & Butler (1.600 pubs, bars en restaurants) zet onder de noemer Feast & Vine in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Gabb Family Vineyards en wijnimporteur Bibendum een eigen reeks wijnen met menu-advies op het etiket op de wijnkaart van twee van zijn horecaformules.

Het ligt zo voor de hand, toch kom je het nog niet vaak tegen: wijnetiketten met daarop een duidelijk zichtbaar en gericht advies waar de wijn bij gedronken kan worden.

Albert Heijn heeft drie jaar geleden een dergelijke formule geïntroduceerd, dat volgens mij goed verkoopt. Er zijn namelijk nogal wat mensen die geen idee hebben welke wijn bij welk gerecht lekker zou kunnen zijn. En zo gek is dat niet.

Mensen worden daarom graag op ideeën gebracht, weten ook de managers van Mitchells & Butler. Zij besloten daar iets mee te doen, nadat uit een enquête onder 3.000 gasten van M&B bleek dat slecht een op de vier mensen (25%) weten welke wijn ze lekker vinden en dat de helft (50%) de wijnkeuze liever aan iemand anders overlaat.

Kortom, veel horecabezoekers kunnen wel een advies gebruiken en ze stellen dit ook op prijs. Wat is er handiger dan het menu-advies gewoon op het wijnetiket te zetten?

Bij M&B gaat het om een chardonnay (‘delicious with chicken’), een cabernet sauvignon (‘delicious with steak’) en een shiraz (‘delicious with ribs’). Ze passen bij gerechten van de restaurantketens van Toby Carvery en Harvester: gegrilde kip, gebraden kalkoen (chardonnay), steak, gebraden entrecote (cabernet), spareribs, varkensgebraad (shiraz).

Té simpel? Té voor de hand liggend? Goede ideeën zijn in de kern altijd simpel. Volgens M&B zelf is het precies wat ze hun gasten willen bieden: “The customer experience is at the heart of what we do, and we realised that we could help make dining more enjoyable by reducing the anxiety around choosing a wine”.