5 Psychologische trucs voor de wijnkaart

Schermafbeelding 2016-04-27 om 15.50.19
Wat is horeca anders dan Fantasy Island of de Efteling voor volwassenen?

Je kunt bewust gebruikmaken van het onderbewuste. Lees hoe je de keuze van je gasten op de wijnkaart ‘stiekem’ kunt beïnvloeden.

Psychologische beïnvloeding of neuromarketing, het heeft de klank van bedrog. Het is alsof je je klanten of gasten moedwillig bedondert.

Je kunt het ook anders zien: als je het níet doet, beïnvloed je ze óók. Alleen is de kans dan groter dat je de zaak op een negatieve manier beïnvloedt, zowel voor je bezoekers als voor jezelf.

De sfeer, het licht, je presentaties, de akoestiek, de kleur van de muren, het design van de menukaart: álles heeft effect op het (bestedings)gedrag van je gasten.

Horeca is één en al beïnvloeding. Wat is horeca anders dan Fantasy Island of de Efteling voor volwassenen? Je creëert sfeer en beleving met als doel dat mensen zich prettig voelen, waardoor ze langer blijven, hun plezierige ervaringen delen met vrienden en later nog eens terugkomen.

Laten we eens kijken wat onbewuste beïnvloeding kan doen voor de wijnkaart.

1.
Laat het €-teken weg

Dollartekens in je ogen krijgen. Die uitdrukking geeft aan wat de kracht van een symbool is. Het euroteken roept bij mensen onmiddellijk een heel pakket aan associaties op. De waarde en ernst van geld, en vooral: kosten, schulden, rekeningen, duur! Er gaat onbewust een alarmbelletje rinkelen.

Laat het euroteken weg op de wijnkaart. Vermeld alleen het cijfer van het bedrag. € 27,95 is geld, 28 is een getal. Iedereen snapt dat het de prijs van de wijn is, toch ervaren we het anders. Als je het getal tevens direct achter de smaakomschrijving plaatst (dus niet uitlijnt tot aan de rechter kantlijn), kiezen mensen voor wat ze lekker en aantrekkelijk vinden en hechten ze letterlijk minder waarde aan de prijs.

2.
Voorkom keuzestress

Houd het aanbod beperkt. Een wijn of 20 is al heel wat voor de meeste mensen. Maak desnoods een aparte wijnkaart met het complete aanbod voor (de minderheid van) de gasten die de weg kennen in de wijnwereld.

3.
Bied overzicht

Presenteer de wijnen overzichtelijk in begrijpelijke categorieën. Bijvoorbeeld op smaaktype. De wijnwinkelketen Grapedistrict doet dat bijvoorbeeld aantoonbaar goed: easy, mellow en rich (van lichte tot rijke witte wijn); blush, smooth en deep voor licht, medium en krachtig rood. Hierop zijn talloze varianten te bedenken. Als het de gast maar helpt bij het kiezen.

4.
Gebruik smakelijke taal

Smeuïg taalgebruik prikkelt de zintuigen. Smakelijke teksten op de menukaart zorgen volgens onderzoek voor bijna 30% meer omzet. Bij de wijnkaart zal dat niet anders zijn, maar zuig de omschrijving niet uit je duim. Mals en sappig doen het goed op de menukaart, de realiteit komt daar (hoop ik) al snel bij in de buurt. Een wijnomschrijving mag (moet!) vrolijk en wervend zijn, maar moet om teleurstellingen te voorkomen wel kloppen met de realiteit.

‘Knisperend fris en elegant!’

‘Verleidelijk zwoele wijn, met blozend rijp fruit en zachte zuren’

5.
Sociale bewijskracht

Als de ene wijn vaker wordt besteld dan de andere, dan is daar in de meeste gevallen een goede reden voor. Als je als gast zelf geen idee hebt, waarom zou je dan niet proberen wat anderen goed is bevallen? Het maakt de beslissing voor veel mensen gemakkelijker. Laat op de kaart dus vooral weten welke wijnen goed scoren bij je gasten.