Vin de France beconcurreert Pays d’Oc

Wijn onder het label IGP Pays d’Oc was de laatste jaren, en is nog steeds, een groot exportsucces, maar de nieuwe generatie wijnen onder het label Vin de France is een geduchte concurrent aan het worden.

De branchevereniging van de Pays d’Oc-producenten heeft op de laatste jaarvergadering haar bezorgdheid over de toekomst uitgesproken vanwege de dalende prijzen die de markt voor de wijn wil betalen.

Voorzitter Jacques Gravegeal noemde onder andere de terugloop van het aantal toeristen en de concurrentie van goedkope Spaanse wijn als oorzaak, maar het opvallendste was dat hij wees op de concurrentie van de nieuwe lichting wijnen onder het label Vin de France.

Deze wijnen, die druiven uit heel Frankrijk gebruiken en soms mengen en die bovendien sinds 2010 het druivenras en het oogstjaar op het etiket mogen zetten, beginnen de druivenraswijnen van de Languedoc nu in de wielen te rijden.

Gravegeal zei volgens het wijnmagazine Vitisphere op een persconferentie: “Ik was destijds de enige die protesteerde tegen de beslissing om wijn zonder geografische herkomstbenaming toestemming te geven om het druivenras en het oogstjaar te vermelden. Nu zien we de gevolgen ervan.”