Uit het leven van een wijnimporteur: Transport

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt. We beschrijven hier telkens een aspect van het importeurschap.

Deel 2: Vervoer van wijn

– door Nelleke Maris & Dick Speelpenning

Een niet onbelangrijk aspect bij importeren is het vervoer. Als je vervoer zegt, zeg je ook verpakken. Sommige van onze bodega’s hebben dat perfect voor elkaar met goede wijndozen en harde plastic platen om de pallet heen. Anderen hebben minder ervaring of minder goede materialen. Ze gebruiken bijvoorbeeld dunne wijndoosjes en dun folie, waardoor sneller breuk kan ontstaan. Iets waar we eigenlijk geen invloed op hebben.

Dan het vervoer zelf. Als Nederlander denk je: ik benader even transporteur X en dan komt het wel goed. Niet in (Zuid-)Spanje dus. Onze bodega’s zitten deels op onmogelijke en onbereikbare plekken, althans voor een beetje vrachtwagen. Ook zijn er transporteurs die wél wijn van een bodega in de provincie Almeria meenemen, maar niet van een 20 km verderop gelegen bodega in de provincie Granada.

Het is dus veel puzzelen. En ook anticiperen op de tijd van het jaar. In de zomer een pallet vol wijn laten komen in een ongekoelde vrachtwagen vanuit het snikhete Córdoba is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee.

Veel vervoerders rijden vanuit Zuid-Spanje naar bijvoorbeeld Barcelona, waar de wijn dan overgeladen moet worden voor transport naar Noord-Europa. Een oncontroleerbaar proces, waarbij je nooit weet onder welke omstandigheden en waar je wijn precies verblijft.

Voor onze wijnen in de regio Granada maken we daarom graag gebruik van de diensten van een betrouwbare Nederlandse importeur van verse biologische groenten en fruit. Deze rijdt meermalen per week rechtstreeks naar Nederland. Een team van 2 chauffeurs rijdt onafgebroken om beurten door om na 3 dagen hun vracht in Nederland te lossen.

Hun vrachtwagens vertrekken echter vanuit Malaga en halen onderweg geen pallets op. Oftewel: de wijn moet eerst daarheen. Voor veel bodega’s is dit te lang rijden en lokaal transport in de dunbevolkte, bergachtige streken rond de Sierra Nevada is zeker geen vanzelfsprekendheid. Zij zijn vaak afhankelijk van een lokale ondernemer zoals een bouwbedrijf die met zijn vrachtwagen richting Malaga gaat. Meestal hebben die géén ervaring met het transporteren van pallets met breekbaar materiaal als flessen wijn.

Een andere complicerende factor: niet alle vrachtauto’s hebben een laadklep en niet alle bodega’s bezitten een heftruck… Alleen dit deel vergt dus al het nodige overleg tussen ons en de bodega’s.

Ook het combineren van bijvoorbeeld een halve pallet van een bepaalde wijn van bodega 1 en een halve van bodega 2 kost moeite. Wie brengt zijn wijn naar de concurrent? En is het daar wel op tijd? Het blijft immers Spanje, het land van ‘mañana’.  Als het even kan, nemen we dan ook een week speling. Vaak is dat hard nodig, want de vrachtwagen komt toch niet deze woensdag wijn halen bij de bodega, maar pas volgende week dinsdag.

En dan maar hopen dat de pallet wijn onderweg naar Malaga of op een rotonde vlakbij onze opslag in Nederland na 2.300 km rijden niet alsnog omkiepert, omdat deze niet goed is vastgezet. Dit is ons al meermalen overkomen, gelukkig met ‘slechts’ 1x een slechte afloop. En na deze hele exercitie staat de wijn alleen nog maar in onze opslag…

Nelleke Maris & Dick Speelpenning zijn sinds 2012 exclusief importeur voor Nederland en België van kleine Zuid-Spaanse familiebodega’s uit Granada, Almería, Montilla-Moriles, la Manchuela en Jumilla. 

www.granadawijnen.nl

Meer uit het leven van een wijnimporteur:

 Deel 1: Selectie
 Deel 3: Accijns
 Deel 4: Opslag
✓ Deel 5: Prijs
✓ Deel 6: Promotie
✓ Deel 7: Wijnverkoop aan consumenten
✓ Deel 8: Zakelijke klanten
✓ Deel 9: Bezorging
✓ Deel 10: Kopzorgen Spanje
✓ Deel 11: Nederlandse kopzorgen