Uit het leven van een wijnimporteur: Selectie

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt. We beschrijven hier telkens een aspect van het importeurschap.

Deel 1: Selectie van wijn

– door Nelleke Maris & Dick Speelpenning

We beginnen met ongeveer het leukste aspect, het zoeken naar nieuwe wijnen. Soms lopen we min of meer per toeval aan tegen verrassende en soms unieke wijnen die nergens in Nederland verkrijgbaar zijn. Meestal zoeken we gericht. Veel van onze witte wijnen zijn tamelijk complex, vandaar dat we op dit moment vooral zoeken naar makkelijk drinkbare witte wijnen die ook nog eens én lekker én betaalbaar zijn. En dan liefst nét wat anders dan anders.

Inventarisatie: we beginnen met in kaart brengen welke wijnen we nodig hebben, voor wie (particulier en/of horeca) en in welke prijsklasse, mede gebaseerd op behoeften en wensen van onze klanten. Ook de situatie bij onze bodega’s speelt een belangrijke rol. Soms hebben ze in een bepaald jaar een bepaalde wijn niet (voldoende) of is deze niet goed genoeg. En vanwege onze groei hebben we ook meer en meer wijn nodig.

Zoektocht: zoeken doen we op verschillende manieren. We krijgen regelmatig tips binnen voor leuke bodega’s of originele wijnen en we ontvangen veel mails van bodega’s. Via (artikelen op) internet komen we interessante wijnen en bodega’s op het spoor.

Daarnaast krijgen we uitnodigingen voor wijnproeverijen in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld voor een vierdaagse wijnhappening in Spanje met circa 100 bodega’s, waarvan de meerderheid uit ons zoekgebied: Zuid-Spanje. Wij zijn daar de enige Nederlandse importeur, wat een groot voordeel is in vergelijking met proeverijen in Nederland of Duitsland (ProWein). Daar lopen natuurlijk ook ‘concurrenten’ rond.

Als we zelf onder de indruk zijn van smaak en prijs-kwaliteitverhouding, gaan we de wijn nog met deskundigen proeven om hun mening te horen. Maar het allerbelangrijkste voor ons blijft onze eigen gutfeeling, oftewel: vinden we het zelf allebei lekker? Want we willen alleen wijn verkopen waar we zelf enthousiast over zijn! We merken dat (potentiële) klanten dat heel leuk vinden.

Bodegabezoek: tot slot bezoeken we de bodega waarvan we wijnen gaan inkopen om kennis te maken met bodega en wijnmaker, om te zien en te horen hoe ze werken en om foto’s te maken.

Nelleke Maris & Dick Speelpenning zijn sinds 2012 exclusief importeur voor Nederland en België van kleine Zuid-Spaanse familiebodega’s uit Granada, Almería, Montilla-Moriles, la Manchuela en Jumilla. 

www.granadawijnen.nl

Meer uit het leven van een wijnimporteur:

 Deel 2: Transport
 Deel 3: Accijns
 Deel 4: Opslag
✓ Deel 5: Prijs
✓ Deel 6: Promotie
✓ Deel 7: Wijnverkoop aan consumenten
✓ Deel 8: Zakelijke klanten
✓ Deel 9: Bezorging
✓ Deel 10: Kopzorgen Spanje
✓ Deel 11: Nederlandse kopzorgen