Lang leve de lokale druiven van Apulië

Apulië, bij ons in Nederland vaak op zijn Italiaans Puglia genoemd, is voor velen synoniem aan primitivo. Die heeft in de hak van de Italiaanse laars beslist het hoogste woord, maar deze druif is bepaald niet de enige attractie.

Negroamaro is misschien druif nummer 2 als het gaat om de bekendheid, maar heel veel andere variëteiten zullen niet-ingewijden niet zo snel kunnen noemen.

Ook menig herkomstbenaming in Puglia zal bij de meeste consumenten geen bel doen rinkelen. DOC Primitivo di Manduria en DOC Salice Salentino zijn denk ik de bekendste. Minder, zo niet geheel onbekend zijn DOC San Severo, DOC(G) Castel del Monte, DOC Locorotondo en DOC Moscato di Trani.

Druivenrassen die nieuwsgierig maken zijn onder andere verdeca, bianco d’alessano, minutolo (3x wit) en de blauwe druif susumaniello. Blends van bianco d’alessano en fiano kwam ik ook tegen in mousserende wijn.

Minutolo wordt ook wel fiano aromatico genoemd, maar hij heeft niets te maken met de fiano van Campania. Minutolo is een muscat-achtige druif die onder andere in de witte wijnen van Locorotondo een rol speelt. Van minutolo wordt ook spumante gemaakt.

Negroamaro wordt gebruikt voor rode wijn en levendige rosé, vaak samen met wat malvasia nero, soms aangevuld met zijn grote broer primitivo of met montepulciano. Montepulciano is een van de blauwe druiven van de DOC San Severo, waar witte wijnen worden gemaakt van onder andere bombino bianco, trebbiano en malvasia.

De druif nero di troia vind je ook wel in rosato’s, onder andere in de DOC Castel del Monte én de DOCG Castel del Monte. Dit is inderdaad een beetje verwarrend. Er zijn zelfs vier Castel del Monte-denominaties: behalve DOC Castel del Monte zijn er DOCG Castel del Monte Bombino Nero, DOCG Castel del Monte Nero di Troia Riserva en DOCG Castel del Monte Rosso Riserva.

Hoe dan ook, ik ben wel heel nieuwsgierig naar de wijnen van bombino bianco, bombino nero (ook als DOCG-rosato), minutolo, aglianico, verdeca, bianco d’alessano, nero di troia en natuurlijk primitivo en negroamaro.

Lang leve de inheemse druiven van Puglia!

Dit is een artikel uit een serie van 5 voorbeschouwingen ter gelegenheid van de vakbeurs Borsa Vini Zuid-Italië op dinsdag 6 maart 2018 in Amsterdam.

Deze producenten uit Apulië waren erbij:

Jorche (DOC Primitivo di Manduria, IGT Salento)
Alba Nera (IGT Salento)
Paolo Patruno (DOC Primitivo di Manduria, IGT Salento)
Rivera (DOC(G) Castel del Monte, DOC Primitivo di Manduria, DOC Moscato di Trani, DOC Locorotondo, DOC Salice Salentino, IGT Salento, IGT Puglia)
Francesco Candido (DOC Primitivo di Manduria, DOC Salice Salentino, IGT Salento)
Cantina Nistri (DOC Primitivo di Manduria, IGT Salento)
D’Alfonso del Sordo (DOC San Severo, IGT Puglia)
Cignomoro (IGT Salento, IGT Puglia)
Corte dei Frati (IGT Salento, IGT Puglia)
Masseria AltiPareti (IGT Salento)

Dit zijn alle 5 voorbeschouwingen:

‘Sicilië beter dan ooit dankzij match van terroir en druif’
‘Lang leve de lokale druiven van Apulië’
‘Campanië, koeler dan je denkt’
‘Basilicata – klein, maar groot in potentie’
‘Calabrië – bloed en wijn, wijn en bloed’