Sicilië beter dan ooit dankzij match van terroir en druif

Als er een Italiaanse wijnregio is die voortvarend aan de weg heeft getimmerd de laatste jaren, dan is het Sicilië wel.

Eigenlijk komt Sicilië als producent van serieuze wijn nog maar net kijken. Vele jaren had het eiland de ondankbare taak Noord-Italië aan vino da taglio te helpen; goedkope, anonieme rode wijn om de minder geslaagde wijnen van het noorden een beetje kleur op de wangen te geven.

Pas sinds zo’n jaar of vijftien heeft Sicilië als wijneiland op de exportmarkt een internationale reputatie als producent van interessante wijnen met een eigen gezicht.

Er is dan ook veel veranderd in de laatste tien, vijftien jaar. Het eigen karakter van Sicilië krijgt mede vorm door de sterk toegenomen aandacht voor de inheemse druivenrassen.

Onderzoek naar de juiste combinatie van locatie (terroir) en het type druivenras heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de wijn van autochtone druivenrassen.

Volgens de bekende Italiaanse wijnexpert Ian D’Agata is bijvoorbeeld nero d’avola veel gevoeliger voor terroir dan voorheen werd aangenomen. Ook catarratto, bekend van de versterkte wijn marsala, geeft interessante droge witte wijn als de druif op de juiste plaats wordt geteeld. “De wijnen uit Marsala zijn nog nooit zo goed geweest als nu”, schrijft hij.

De Etna-druiven nerello cappuccio, nerello mascalese, minnella bianca en carricante horen eveneens in dit rijtje thuis. Druiven die wat D’Agata betreft de voorkeur verdienen boven chardonnay of petit verdot, die ook zijn toegestaan voor de DOC Etna.

Hetzelfde kan gezegd worden van zibibbo, grillo en inzolia/insolia, die meer en meer worden gewaardeerd om hun eigen karakteristieken. “Grillo-wijnen die niet méér zijn dan sauvignon blanc-achtige imitaties, zijn gelukkig zeldzaam geworden”, aldus D’Agata.

Ian D’Agata is tevens lovend over frappato, waarvan behalve stille rode wijn ook mousserende wijn wordt gemaakt. Ook Cerasuolo di Vittoria (de eerste en op dit moment enige DOCG van Sicilië), een blend van frappato en nero d’avola, noemt hij een succesverhaal. “En houd perricone in de gaten”, zegt hij. “Een traditioneel blauw druivenras dat is herontdekt.”

Dit is een artikel uit een serie van 5 voorbeschouwingen ter gelegenheid van de vakbeurs Borsa Vini Zuid-Italië op dinsdag 6 maart 2018 in Amsterdam.

Deze Siciliaanse producenten waren erbij:

Vini di Noto (IGT Terre Siciliane, DOC Eloro, DOC Moscato di Noto)
Terre di Gratia (IGT Terre Siciliane)
Tornatore (DOC Etna)
Giuseppe Mannino (DOC Etna, IGT Terre Siciliane)
Terrazze dell’Etna (DOC Etna, IGT Terre Siciliane)
Quignones Casa Vinicola (IGT Terre Siciliane)
Cantine Arini (IGT Terre Siciliane, Marsala)
Maltese di Gianfranco Maltese (IGT Terre Siciliane, Marsala)
Baglio Oro Soc. Agr. Semplice (IGT Terre Siciliane, Marsala)
Leonarda Tardi (IGT Terre Siciliane)
Cantine Gulino (DOC Siracusa, IGT Terre Siciliane)
Maggio Vini (DOCG Cerasuolo di Vittoria, DOC Vittoria, IGT Terre Siciliane)
Cantine Pepi (DOCG Cerasuolo di Vittoria, IGT Terre Siciliane)
Avide (DOCG Cerasuolo di Vittoria, DOC Vittoria, IGT Terre Siciliane)
Judeka (DOCG Cerasuolo di Vittoria, DOC Vittoria, IGT Terre Siciliane)

Dit zijn alle 5 voorbeschouwingen:

‘Sicilië beter dan ooit dankzij match van terroir en druif’
‘Lang leve de lokale druiven van Apulië’
> ‘Campanië, koeler dan je denkt’
‘Basilicata – klein, maar groot in potentie’
> ‘Calabrië – bloed en wijn, wijn en bloed’