Basilicata – klein, maar groot in potentie

De wijnbouw in Basilicata kleinschalig. Maar het paradepaardje aglianico wordt wel tot de beste blauwe druiven van Italië gerekend.

Basilicata heeft de minste wijngaarden van de vijf meest zuidelijk gelegen Italiaanse provincies.

Volgens cijfers van het Italian Wine Centre behoort Basilicata tot de provincies met de laagste wijnproductie van Italië. Alleen Liguria en Valle d’Aosta maken minder wijn dan Basilicata.

De bergachtige streek (slechts 8% van het land is vlak) maakt 4x minder wijn dan Calabrië, dat zelf ook al tot de kleintjes behoort. Het volume bij de buren in Campania is 13x groter, Sicilië gaat er meer dan 50x overheen en Apulië produceert bijna 100x meer wijn dan Basilicata.

Klein dus, maar wel bijzonder. De belangrijkste wijnregio van Basilicata, gelegen op de hellingen van de uitgeraasde vulkaan Monte Vulture in het noordelijkste puntje van de provincie, grenzend aan Apulië en Campanië, is bijna volledig aan de druif aglianico gewijd.

Aglianico doet het goed op vulkanische bodem. Bovendien profiteren de 400 ha DOC Aglianico del Vulture hier van de koele nachten op 450 tot 600 meter hoogte. Dat is gunstig voor deze tanninerijke druif, die laat rijpt en een extreem lange hangtijd nodig heeft om met rijpe tannines de wijnkelder te worden binnengebracht.

Vervolgens moet de wijn door zijn hoge gehalte aan zuren en tannine getemd worden op houten vaten en in de fles. Aglianico is een serieuze druif met karakter, body en structuur. De Italiaanse wijnexpert Ian D’Agata vergelijkt de potentie van aglianico-wijnen niet voor niets met barolo en chianti classico.

Producenten brengen vaak verschillende cuvées als DOC Aglianico del Vulture op de markt. Alovini maakt 4 verschillende DOC-aglianico’s en D’Angelo zelfs 7.

Onder de vlag van IGT Basilicata wordt er ook wat witte wijn gemaakt, onder andere van moscato, malvasia, fiano, greco, chardonnay en pinot bianco.

En IGT-rosso’s van onder meer primitivo en merlot zijn er ook, evenals IGT-blends van aglianico met sangiovese, cabernet sauvignon, merlot of montepulciano.

Dit is een artikel uit een serie van 5 voorbeschouwingen ter gelegenheid van de vakbeurs Borsa Vini Zuid-Italië op dinsdag 6 maart 2018 in Amsterdam.

Deze producenten uit Basilicata waren erbij:

Alovini (DOC Aglianico del Vulture, IGT Basilicata)
D’Angelo (DOC Aglianico del Vulture, IGT Basilicata)

Dit zijn alle 5 voorbeschouwingen:

‘Sicilië beter dan ooit dankzij match van terroir en druif’
‘Lang leve de lokale druiven van Apulië’
> ‘Campanië, koeler dan je denkt’
‘Basilicata – klein, maar groot in potentie’
> ‘Calabrië – bloed en wijn, wijn en bloed’