Basilicata – klein, maar groot in potentie

De bescheiden vertegenwoordiging op Borsa Vini Zuid-Italië is een afspiegeling van de kleinschaligheid van de wijnbouw in Basilicata. Maar het paradepaardje aglianico wordt wel tot de beste blauwe druiven van Italië gerekend.

Basilicata heeft de minste wijngaarden van de vijf meest zuidelijk gelegen Italiaanse provincies.

Volgens cijfers van het Italian Wine Centre behoort Basilicata tot de provincies met de laagste wijnproductie van Italië. Alleen Liguria en Valle d’Aosta maken minder wijn dan Basilicata.

De bergachtige streek (slechts 8% van het land is vlak) maakt 4x minder wijn dan Calabrië, dat zelf ook al tot de kleintjes behoort. Het volume bij de buren in Campania is 13x groter, Sicilië gaat er meer dan 50x overheen en Apulië produceert bijna 100x meer wijn dan Basilicata.

Klein dus, maar wel bijzonder. De belangrijkste wijnregio van Basilicata, gelegen op de hellingen van de uitgeraasde vulkaan Monte Vulture in het noordelijkste puntje van de provincie, grenzend aan Apulië en Campanië, is bijna volledig aan de druif aglianico gewijd.

Aglianico doet het goed op vulkanische bodem. Bovendien profiteren de 400 ha DOC Aglianico del Vulture hier van de koele nachten op 450 tot 600 meter hoogte. Dat is gunstig voor deze tanninerijke druif, die laat rijpt en een extreem lange hangtijd nodig heeft om met rijpe tannines de wijnkelder te worden binnengebracht.

Vervolgens moet de wijn door zijn hoge gehalte aan zuren en tannine getemd worden op houten vaten en in de fles. Aglianico is een serieuze druif met karakter, body en structuur. De Italiaanse wijnexpert Ian D’Agata vergelijkt de potentie van aglianico-wijnen niet voor niets met barolo en chianti classico.

Opvallend bij de exposanten op de komende Borsa Vini Zuid-Italië zijn het aantal verschillende cuvées die zij als DOC Aglianico del Vulture op de markt brengen. Alovini maakt 4 verschillende DOC-aglianico’s en D’Angelo zelfs 7.

Onder de vlag van IGT Basilicata wordt er ook wat witte wijn gemaakt, onder andere van moscato, malvasia, fiano, greco, chardonnay en pinot bianco.

En IGT-rosso’s van onder meer primitivo en merlot zijn er ook, evenals IGT-blends van aglianico met sangiovese, cabernet sauvignon, merlot of montepulciano.

Deze producenten uit Basilicata komen naar Borsa Vini op 6 maart in Amsterdam:

Alovini (DOC Aglianico del Vulture, IGT Basilicata)
D’Angelo (DOC Aglianico del Vulture, IGT Basilicata)

Borsa Vini Zuid-Italië 2018

Meer dan 35 Zuid-Italiaanse wijnboeren uit Apulië, Basilicata, Calabrië, Campanië en Sicilië presenteren hun wijn op dinsdag 6 maart 2018 in Amsterdam aan professionals in de handel, horeca en vakpers.

Schrijf je in: Italent.nl/borsa-vini-zuid-italie

Meer info:
‘Proef Zuid-Italië op dinsdag 6 maart 2018 in Amsterdam’