Nieuwe rosés bij Gall & Gall

Een sparkling rosé van Mirabeau en een nieuw roze kindje van Brad Pitt & Angelina Jolie.

• Ook nieuw, 5x wit: ‘Spannende wijn met lef en ballen’
• Proef hier 5 nieuwe rode wijnen van Gall & Gall

😍 🤔 😀

Er worden steeds vaker witte druiven in rosé gebruikt, merk ik. Vooral vermentino ben ik al een paar keer tegengekomen. Zojuist las ik over een nieuwe rosé van Gérard Bertrand waarin viognier is gebruikt.

Wijntechnisch begrijp ik dat wel, want menig rosé ontbreekt het aan body en karakter omdat de kleur, tannine en smaak in de blauwe schil van de rodewijndruiven nauwelijks de kans krijgen zich te manifesteren.

Ik heb geen bezwaar tegen het gezamenlijk vergisten van het sap van blauwe en witte druiven, ik vraag me wel af of de witte druivenrassen soms het gebrek aan smaak van het druivennat van het blauwe fruit moeten compenseren.

Ik denk dat een goede rosé (nóg) moeilijker is te maken dan een goede witte of rode wijn.

Die wijn van Bertrand heet trouwens Clos du Temple en gaat 190 euro kosten. Eerlijk gezegd is dat een prijsklasse die me niet interesseert.

🤔 Studio by Miraval 2018
– Cinsault, grenache, rolle en tibouren, IGP Méditerranée, 13%, € 12,99
Rond en zacht, met citrusfruit, kruidigheid en een klein zoetje. De kruidige witte druiven domineren de smaak nogal. Hij is niet verkeerd, maar ik mis vitaliteit. Stoere wijn, met voor rosé net iets teveel alcohol en voor deze kwaliteit best een hoog prijskaartje.

• Ook leuk, een chiquer merk van Brad Pitt & Angelina Jolie: ‘Chateau Miraval naar Résidence Wijnen’

😋 Mirabeau La Folie, Sparkling Rosé Brut
– Syrah en grenache, 11,5%, € 11,99
Fijne florale, licht kruidige geur. Prettige, milde bitters, zachte mousse, mooie frisse zuren. Besjes, aardbei, mandarijn, miniem zoetje. Mooi drogend en strak in de afdronk.

• Goed rosémerk kennelijk, want eerder maakte de cuvée Mirabeau Etoile 2017 mij ook al blij.