2 sixpacks nieuwe wijn bij Gall & Gall

Gall & Gall heeft 12 nieuwe wijnen. Hier bespreken we de rode wijnen: een multitregionale Italiaanse blend, 2 verrassende Argentijnen, een Côtes-du-Rhône en een beauty van de Etna-vulkaan.

• Ook nieuw, 5x wit: ‘Spannende wijn met lef en ballen’
• En 2 nieuwe rosés: ‘Nieuwe rosés bij Gall & Gall’

😍 🤔 😀

.

😀 Zorzal Terroir Único Pinot Noir 2018
Mendoza, 12,5%, € 9,99
Bijzonder wijnhuis dit. Verrassend energieke, brandschone, knapperig frisse, pittige, uiterst sappig fruitige en aardse wijn, met bite van prettige, mild drogende tannine. Frisser en levendiger dan dit heb ik een coolclimate-stijl Pinot Noir uit de nieuwe wereld nog niet eerder in mijn glas gehad.

Gelaagd of complex is de wijn niet en dat de expressieve fruitigheid na twee dagen koelkast flink was afgenomen deed me technische trucs vermoeden, maar ik denk dat het jonge planten betreft. Het is de basislijn van Zorzal, de premiumwijnen scoren hoog in de wijnpers. Ik ben daar nu wel héél nieuwsgierig naar geworden.

😍 Zorzal Terroir Único Malbec 2018
13,5 %, € 9,99
Eerst vond ik de Pinot Noir de lekkerste, twee dagen later werd deze Malbec mijn favoriet. Diepe intense kleur. Mooie expressieve bloem- en muntkruidige geur. Zeer frisse, zoetzure smaak, licht paprikagroenig, met pruimen, pittige bessen en wat zoete specerijen. Aardige, door de zuren gedragen lengte. Deze wijn werd er na twee dagen koelkast juist beter op. Zorzal, onthoud die naam.

😋 M. Chapoutier Côtes-du-Rhône 2017
Grenache en syrah, 14%, € 9,99
Rijkelijk bedeeld met de typisch Zuid-Franse wildekruidenaroma’s als jeneverbes, salie en andere tuinkruiden. Vitaal fruit, kwieke zuren en ook in de smaak veel kruidigheid, aangevuld met kersen, bessen en de peperige pittigheid van syrah.

objectief: 😋 / privé: 😊 Piccini Memǒro 2018
Opmerkelijke wijn, deze Vino Rosso Italia van primitivo uit Puglia, montepulciano uit Abruzzen, Siciliaanse nero d’avola, en merlot uit Veneto. Appissimento, dus gemaakt van licht ingedroogde druiven, 14%, € 7,99.
Alles is intens aan deze wijn; het (pruimen- en krenten)fruit, de zoete specerijen, de zuren, de alcohol. Alleen de tannine weet zich goed te beheersen, terwijl de zuren het geheel verteerbaar houden. De balans blijft zo overeind en het prijskaartje is alleszins aantrekkelijk voor een Amarone-stijl wijn. Toch is het mijn ding niet, maar ga vooral zelf proeven want de ervaren proevers van Decanter gaven hem 95 punten.

😍 Torre Mora, Scalunera Etna Rosso 2016
Nerello mascalese en nerello cappuccio, € 16,99
Mooie delicate en gelaagde geur, met herfstbladeren, thee, aardse tonen en oud meubelhout. Intens van smaak en tegelijk ingetogen en kaal, kruidigheid, houttonen, cranberryachtige frisse zuren, zoetzuur fruit, aardsheid en een snufje azijn. Nobele kracht, lekker streng, lekker droog, lekker anders, spanning, veel lengte. Wijn waar je raar van gaat lullen. ‘Onbekende dimensies’. ‘Een vreemde, weerbarstige aantrekkingskracht’.