Flessenpost uit de Languedoc

Twee wijnen van Calmel & Joseph, een oenoloog en een sommelier die in samenwerking met diverse wijnbouwers op verschillende locaties in de Languedoc en Roussillon een breed palet aan wijn maken. Dit zijn zowel streekgebonden AOP-wijnen (o.a. Corbières, Limoux en Saint-Chinian) als regio-brede IGP Pays d’Oc-wijnen. Tevens maken ze als het te pas komt gebruik van de ultieme vrijheid van de categorie Vin de France.

Het aanbod van Calmel & Joseph is zeer divers in stijl, kwaliteitsniveau, doelgroep en prijsklasse. Dit zijn twee nieuwe wijnen van de laatste oogst (2022). Mooi spul! Zoek online voor leveranciers, want ze hebben er meerdere in Nederland.

• Hier meer over Calmel & Joseph, avonturiers in de Languedoc-Roussillon

😍 Villa Blanche, Grenache Blanc 2022

IGP Pays d’Oc, 100% grenache blanc, 13,5% alc., 3 maanden gerijpt op de gistresten.

Spannende druif, waar we meer van zouden moeten horen. Geparfumeerde, bloemkruidige geur en wat zoethout/anijs. Heerlijk bitter-zoet-zure, energieke, pittig-kruidige en mineralige smaak, opgevrolijkt door tropisch fruit en een mollige textuur. Mondvullend met behoorlijke lengte. Bepaald geen slobbertje, maar nergens moeilijk. Wat een beauty!

😀 Pomone, Le Vin Orange 2022

Van rousanne (40%), marsanne (30%) en terret gris (30%), geen toegevoegd sulfiet,13% alc. Label Vin de France.

De charme van oxidatieve aroma’s. Een snufje augurkachtig zuur bijvoorbeeld, ik kan dat goed hebben. Ook aardse tonen, het aroma van noten en de tannine van het deels meegisten van de witte-druivenschillen horen bij orange wine. Een type wijn dat je een beetje moet leren waarderen. Ik vind deze jaargang beduidend beter dan de eerste editie van 2021. Jaargang 2022 is lekker bes-fruitig pittig, met bite en een prettig lichte bitterheid als van onrijpe sinaasappel. Verrassend, spannend, intrigerend. Leuk!