2022 recordjaar voor Belgische wijnbouw

Wijndomein Entre-Deux-Monts in Heuvelland

De Belgische wijnbouwers hebben vorig jaar (2022) meer dan drie miljoen liter wijn geproduceerd. Dat is een derde meer dan het vorige record van twee miljoen liter in 2018. Dit blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Het contrast met het resultaat van 2021 is groot, toen de productie, vooral door de natte zomer, beperkt bleef tot slechts 1,35 miljoen liter.

De weersomstandigheden van 2022 waren dan ook nagenoeg ideaal, al zorgde de droogte hier en daar wel voor problemen. Vooral de rode wijn profiteerde van het goede weer. Verwacht wordt dat 2022 ook op het vlak van kwaliteit een topjaar zal worden.

Ook de Nederlandse wijnboeren oogsten een recordhoeveelheid gezonde druiven. Er is bijna een miljoen liter wijn geproduceerd, 30% meer dan een jaar eerder, goed voor ruim 1,3 miljoen flessen wijn. En ook in Nederland is de wijn van hoge kwaliteit.

In België steeg het aantal actieve wijnbouwers in 2022 van 237 naar 259. Heel wat domeinen plantten bovendien extra wijngaarden aan, waardoor het totale areaal voor België nu 802 hectare bedraagt (tegenover 695 ha in 2021).

“De Belgische wijnbouw groeit niet alleen, ze begint ook haar eigen identiteit te ontwikkelen”, zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. “Onze wijnen zijn typische koelklimaatwijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol – kwaliteiten die door veel wijnliefhebbers over de hele wereld erg gewaardeerd worden. Zelfs met de geweldige oogst van 2022 vormt de totale productie van alle Belgische wijnmakers samen slechts een fractie van wat de Belgische wijnliefhebbers jaarlijks consumeren, maar voor sommige wijnhuizen is de tijd rijp om over de grenzen heen te kijken.”

Daarom zijn negen van de beste Belgische wijnbouwers – een van de grootste verrassingen van vorig jaar – dit jaar terug op ProWein, Hal 4, stand D20.

Hier meer informatie over de Belgische wijnhuizen die deelnemen aan ProWein 2023