Calmel & Joseph, avonturiers in Languedoc-Roussillon

Midden: Laurent Calmel en Jérôme Joseph

Je zou Calmel & Joseph een mobiele coöperatie kunnen noemen. Net als coöperaties werken ze met de druiven van meerdere wijnbouwers, alleen doen ze dat niet in één regio, maar in de hele Languedoc-Roussillon. Tevens selecteren ze specifieke wijngaardplots waarmee ze willen werken. Dit zijn bij voorkeur wijngaarden op koelere, hoger gelegen locaties, waarvan C&J de best mogelijke Languedoc-wijnen willen maken.

Laurent Calmel (oenoloog) en Jérôme Joseph (sommelier) zoeken deze partners in de talloze AOP-wijnregio’s van de Languedoc-Roussillon, en ook in de grote, regio-brede categorie IGP Pays d’Oc speuren ze naar de beste terroirs. In beide gevallen is de mogelijkheid van het blenden van wijnen van druiven van verschillende wijngaarden een belangrijk onderdeel van de formule.

Dit kunnen blends zijn van verschillende wijngaarden binnen een Languedoc-appellatie, die dan bijvoorbeeld als AOP Limoux of AOP Saint Chinian op de markt komen. Andere wijnen zijn blends van een of meer druivenrassen die als IGP Pays d’Oc, en soms als Vin de France, worden uitgebracht. Op deze manier maken Calmel & Joseph bijna 40 verschillende ‘Créations’.

Overigens hebben de twee mannen sinds 2015 ook een eigen wijngoed – Chemin de la Madone (AOP Corbières) – ten zuiden van de stad Carcassonne, waar ze wijn maken van hun eigen druiven, 20 ha. Tevens zijn er op het 200 ha grote landgoed olijfbomen en graanvelden, alsmede amandelen, kersen, vijgen, appels en peren.

Calmel & Joseph werken intensief samen met ‘hun’ wijnboeren. Ze geven adviezen en instructies over het werk in de geselecteerde wijngaarden en voor de wijnbereiding in de kelders. Op deze manier doen zij zaken met circa vijftig wijnboeren.

Terroirwijnen

Juist de beschikbaarheid van een gevarieerde selectie verschillende wijnen van hetzelfde druivenras en/of uit dezelfde appellatie, met elk hun eigen smaakprofiel, zuurgraad, tannine, alcoholgehalte enzovoort, is de basis van de kunst van het wijn maken van C&J. Dit betekent heel veel overleggen, bijsturen, monitoren, proeven en keuzes maken. En uiteindelijk een hoop gesleep met wijnen van soms ver uit elkaar gelegen wijnkelders om ze op één locatie bij elkaar te brengen teneinde daar de cuvées en creaties mee te kunnen samenstellen.

Uitgezonderd de wijn van het eigen domein, maken Calmel & Joseph dus geen ‘wijngaardwijnen’, wat ik aanvankelijk veronderstelde. “Het zijn dus geen terroirwijnen in de strikte betekenis van het woord?”, liet ik me ontvallen in een gesprek met Jérôme Joseph. “Toch wel”, was zijn reactie. “Het terroir van de fantastische Languedoc-Roussillon!”

Op de proeftafel

😍 La Marquise 2019

Van het eigen domein Chemin de la Madone, IGP Pays d’Oc, roussanne en grenache gris, 10 maanden gerijpt op twee jaar oude houten vaten, 13% alc.

Romig zacht, bitterzuur sappig. Vettig en rond, met citrus- en steenfruit, kruidige bloemen, amandel en een peperig pittige afdronk. Karaktervolle, lekker stevige, eigenzinnige wijn.

😍 L’épicurius 2021

IGP Pays d’Oc, een originele blend van 60% petit verdot uit Limoux en 40% malbec uit een niet nader genoemde regio dichter bij de Middellandse Zee, 14% alc.

Verrassend leuke en originele wijn uit de serie Ams Tram Gram (de Franse versie van Iene Miene Mutte). Diep donkerpaars van kleur. Drink hem licht gekoeld voor een onweerstaanbaar sappige, knapperig frisse, zachte, mildzoete, kruidige, smaakvolle allemansvriend met bite. Voor ongecompliceerd en zorgeloos drinkplezier op niveau. IGP Pays d’Oc op zijn best.

😍 Le Saint Festin White 2020

AOP Saint-Chinian, 40% grenache blanc, 30% roussanne, 20% rolle, 10% viognier, deels (50%) gerijpt op twee jaar oude houten vaten, 13,5%

Licht gouden kleur. Mooie bloemkruidige geur. Krachtig exotisch fruitig en specerij-kruidig van smaak. Volle, smaakrijke eetwijn met zoet fruit, notigheid, bitters en prettige houttonen. Lange, kruidige afdronk.

😀 Crémant de Limoux, Brut Nature

60% chardonnay, 30% chenin, 10% pinot noir, 15 maanden gerijpt op de gistresten, 12% alc.

Heel smakelijke en toegankelijke mousserende wijn. Goed droog en strak, met lichte, zachte mousse. Citrusfruit, amandel, bloemen, mineralig, lichte ziltigheid, fijne bitters, redelijk stevige body en afdronk.

Ook geproefd

Pomone 2021, Vin de France, van terret gris, roussanne en marsanne, 13,5% alcohol.
Een zogenoemde orange wine, waarbij de witte druiven langer inweken dan gebruikelijk is bij witte wijn. Voor een deel ook vergisting met hele trossen terret gris. Leuk experiment, maar het resultaat is ook redelijk braaf. Hield mijn aandacht niet vast.

Crémant de Limoux Rosé, Brut, 60% chardonnay, 25% pinot noir, 15% chenin, 12% alc.
Ik mis de spanning van strakke bubbelzuren. Is een persoonlijk dingetje: rosébubbels zijn mij snel te wulps.

Villa Blanche, Chardonnay 2021, IGP Pay d’Oc, 13,5%.
Vettig, dik, zoetig, pittige kruidigheid, noten. Naar mijn smaak aan de zware kant, log. Niet mijn type chardonnay, maar zeker weten zijn hier ook veel liefhebbers voor.

Entre Amis, 2020, AOP Pezenas, 40% syrah, 40% mourvèdre, 20% grenache, 14,5% alc.
Sappig, pleasing zoet fruit, veel kruidigheid. Flink wat mineraliteit ook. Da’s mooi, echter kleverig drogende houttannines storen me. Zuren maken veel goed, maar de balans klopt niet helemaal. Veel alcohol, veel hout, te ambitieus naar mijn idee. Bij de maaltijd (mijn favoriete pasta met stoofvlees) smaakte hij daarentegen uitstekend. Dat dan weer wel…

Adressen voor wijnen van Calmel & Joseph

E-luscious, Gorredijk – importeur Astrid en Thérèse
Brander Wines, De Wijk – groothandel/webshop
Moolenaar, Bloemendaal – wijnwinkel
Wine@Home & Vinox, Winterswijk – webshop
Vojacek, Maastricht – wijnwinkel/groothandel
La Vie du Vin, Ankeveen – wijnwinkel/webshop
Wexxs, Blaricum – wijnwinkel
Kroese, Epe – wijnwinkel
La Branche Wijnen, Amsterdam – groothandel/wijnwinkel
Drinxx, Noordwijk – wijnwinkel/groothandel
Le Vigneron, Bedum – groothandel
Thoobs, Haarlem – groothandel