Kort & Wijn

• Nederlandse wijnmarkt vergrijst • Bordeaux in blik • No-nonsens wijn • Nieuwe Magister Vini’s • Williams & Humbert naar Well of Wine • Wijnvrouw van het Jaar 2022

Nederlandse wijnmarkt vergrijst
Aperol Spritz

Het aantal wijndrinkers in Nederland is in de afgelopen 5 jaar gedaald. De verkochte hoeveelheid wijn is met 8% afgenomen. De categorie wijndrinkers vergrijst. De helft van de wijndrinkers is ouder dan 55 jaar. Dit zegt marktonderzoeksbureau Wine Intelligence.

Onder meer de ‘budgetwijndrinkers’ laten de wijn steeds vaker links liggen. Daar staat tegenover dat de resterende liefhebbers vaker kiezen voor betere en duurdere wijnen, zowel thuis als in de horeca. Dit sinds 2019. De coronajaren – waarin voor velen de huiskamer de horeca verving – spelen daarbij ongetwijfeld ook een rol.

Populair bij de jongere generaties, die volgens Wine Intelligence graag nieuwe drankjes uitproberen, zijn onder andere goedkope mousserende wijnen om mee te mixen. De verkoop daarvan is sinds 2017 gestegen met 17%. Met name prosecco profiteert daarvan, vooral dankzij de mixdrank Aperol Spritz (Aperol, prosecco, bruisend water, schijfje sinaasappel en ijsklontjes).

Bordeaux in blik

Bordeaux-wijn in blik, wie had dat gedacht? Misschien wel een teken dat wijn in blik als nieuwe verpakking gangbaar gaat worden. Wijndijck in Heiloo verkoopt sinds kort de French Can Can wijnen van Vignobles Raguenot. Wit, rood en rosé. “Gewoon rechttoe, rechtaan eerlijke wijn uit de Bordeaux”, vindt de importeur. “Geen hoogvliegende Bordeaux, maar wel Bordeaux van de soort waarvan wij zeggen dat je in menig café blij zou zijn met deze wijn.”

Vignobles Raguenot benadrukt dat blik milieuvriendelijk is en zegt dat consumenten onder de 25 jaar de wijn drinken met een rietje of rechtstreeks uit het blik. ‘En waarom niet?’, voegt de producent daaraan toe.

Alles behalve moeilijk

“Kwaliteitswijnen zonder complexiteit, zeer gemakkelijk te drinken en geschikt voor alle gelegenheden.”

Het gebeurt niet vaak dat een wijnmerk zich zo nadrukkelijk presenteert als de tegenpool van complex, exclusief of chic. Ethereus Wines uit de Spaanse regio La Mancha doet er niet moeilijk over. Toegankelijke no-nonsense wijnen. Easy is het trefwoord van Ethereus Wines.

Op de website staan recepten voor eenvoudige Spaanse gerechten, alsmede suggesties voor cocktails en longdrinks met de wijnen.

Sinds kort heeft Goessens Professionals in Wine in Maastricht, leverancier van horeca en wijnhandel, drie wijnen van Ethereus Wines in het pakket. Macabeo-Sauvignon (‘easy to love’), Syrah-Tempranillo (‘easy to drink’) en Ethereus Sparkling Brut (‘easy to share’).

Nieuwe Magister Vini’s: Wieger Roelevink en Sjaak van de Graaf
Sjaak van de Graaf en Wieger Roelevink

Wieger Roelevink en Sjaak van de Graaf mogen de titel Magister Vini (Wijnacademie) voeren. Er zijn in Nederland nu twintig vinologen met het diploma Magister Vini.

Naast een theoretisch en proeftechnisch examen is een scriptie het sluitstuk van het Magister Vini-diploma.

De titel van de scriptie van Wieger Roelevink (werkzaam bij importeur Vinites) luidt: ‘Wat is het directe effect van een toenemende atmosferische CO2-concentratie op de wijnstok.

Het onderwerp van de scriptie van Sjaak van de Graaf (eigenaar van Neerlands Wijnhuis) is: ‘De fles op de fles? Een onderzoek naar de toekomst van de glazen fles als wijnverpakking in Nederland’.

Hier vind je de scripties van Wieger en Sjaak (en die van alle andere 18 Magistri Vini).

Tatjana Puklavec Wijnvrouw van het jaar 2022

Tatjana Puklavec is Wijnvrouw van het Jaar 2022. Tatjana Puklavec staat aan het roer van het familiebedrijf Puklavec Wines in Slovenië. De jury koost voor Tatjana als winnares om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid.

• Lees het persbericht:
Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het jaar 2022

Williams & Humbert verhuisd

Sherryhuis Williams & Humbert is overstapt van importeur Cordier (Zoetermeer) naar Well of Wine (Sassenheim).

Enkele bekende sherrywijnen van Williams & Humbert zijn de fino ‘Pando’, manzanilla ‘Alegria’, de medium sherry ‘Dry Sack’, een blend van amontillado, oloroso en pedro ximénez, alsmede de reeks lang gerijpte prestige-sherry’s uit de Collection Don Zoilo.