Nieuw op de Nederlandse markt – deze wijnen verdienen het om gekend, geschonken en gedronken te worden

Tien keer prijs dit keer. Onder andere Champagne, Stierenbloed, Sancerre, Oostenrijk, Gran Canaria, Zuid-Afrika, België en Mondavi in Italië.

‘Badenhorst heeft me met de grond gelijk gemaakt’

Sinds kort is Kaaps Wijnhuis de exclusieve importeur van Swerwer Wines by JC Wickens in Swartland. Jasper Wickens werkte onder andere tien jaar met Adi Badenhorst en ook voor het project Terroir-al-Limit in Priorat met de toonaangevende Zuid-Afrikaanse wijnmaker Eben Sadie.

“Wijnlegende Adi Badenhorst heeft me met de grond gelijk gemaakt, heel snel en hard”, zegt hij over zijn leermeester. “Toen ik naar Swartland kwam, veranderde alles wat ik dacht te weten over de wijnwereld. Onmiddellijk werkte ik op de meest primitieve manier, betalend met bloed en zweet, om te leren dat goede wijn er niet komt zonder je handen vuil te maken. Het proeven en ontwikkelen van een gevoel voor de wijngaarden, de druiven en wat ze zouden worden, was veel belangrijker.”

In 2012 richtte hij zijn eigen wijnhuis op. Swerwer (‘zwerver’) maakt nu onder andere hooggewaardeerde wijn van semillon, touriga nacional, chenin blanc (***** in Platter’s Wine Guide 2023), shiraz en een bijzondere blend van cinsault, grenache en tinta barocca.

Vulkaanwijn uit Hongarije

Het Hongaarse wijndomein Gilvesy – een nieuw huis bij Anfors Imperial – bevindt zich op een 400 meter hoge, naar schatting 8 miljoen jaar oude vulkaan op de noordoever van het Balatonmeer. Eigenaar sinds 2012 is Róbert Gilvesy, een Canadees van Hongaarse afkomst, die op dit bijzondere terroir werkt met furmint, riesling en olaszrizling. “Zijn wijnen zijn watertandend lekker, opwekkend en hartig: de umami springt eruit. De ruggengraat wordt gevormd door zuren, die echter altijd lichtvoetig blijven, en die samen met het meestal lage alcoholgehalte de wijnen verrukkelijk drinkbaar maken.”

Ook nieuw bij Anfors Imperial is de Bikavér, ofwel Stierenbloed van Sebestyén Pince in Szekszárd. Een minder krachtige Bikavér dan die uit Eger in het Noordoosten van Hongarije. In Szekszárd in het Zuiden is de Bikavér lichter, mede dankzij een voorgeschreven groter aandeel van kékfrankos en kadarka.

Een derde nieuwe wijn is Bodegas Taméran. Het wijnhuis Suertes del Marques van wijnmaker Jonatan Garcíais op Tenerife zat al in assortiment van Anfors Imperial, nu staan ook zijn wijnen uit Gran Canaria op de lijst. Vulkanische wijnen van exotische druiven als vijariego blanco, malvasía volcánica en marmajuelo.

‘Ultra klein bedrijf, grootse cuvées’

Nieuw champagnehuis bij Pierre Ache Wijnen (Maastricht). Gaiffe-Brun heeft 3 ha wijngaarden Premier Cru bij het dorpje Avenay Val d’Or met voornamelijk pinot noir plus wat chardonnay en pinot meunier. Biodynamisch gecertificeerd. Eigenaar David Hentzien gebruikt onder andere plantaardige preparaten en propolis, een natuurlijk door bijen gemaakt antibioticum. Er is geen filtering of klaring van de wijnen, die alle van één jaargang zijn en op één cuvée na worden gebotteld zonder dosage. Cuveé En Mer rijpt op de bodem van de oceaan. “Een ultra klein bedrijf, waar David grootse cuvées maakt”, vindt importeur Peter Hekers.

Ook nieuw bij Pierre Ache Wijnen: Domaine La Durbane (Côtes du Rhône en Châteauneuf du Pape) en Optimbulles, natuurbubbels uit Borgloon, Belgisch Limburg. Spannende mousserende wijn en ciders van onbespoten hoogstam-appels.

‘Rotgipfler terug op het wereldpodium brengen’

Weingut Heinrich Hartl III in de Oostenrijkse Thermenregion is een nieuw wijnhuis bij Vrienden van Oostenrijkse Wijn (VvWO). Heinrich Hartl koestert hier de druivensoorten rotgipfler, sankt laurent en pinot noir. “Ik wil de rotgipfler terug op het wereldpodium brengen”, zegt hij. “Het is een unieke schat uit de Thermenregion. En ik zou graag een van de beste Pinot Noirs uit Oostenrijk willen maken. Deze druivensoort laat zien waar hij vandaan komt en hoe die gemaakt is. Het is mijn lievelingswijn”.

Ook nieuw bij VvWO: Forstreiter in Kremstal (Hollenburg). “Ik maak de wijn primair voor mezelf; alleen de wijn die ik lekker vind, kan ik ook verkopen“, zegt Meinhard Forstreiter. Op 54 ha staat vooral grüner veltliner, maar ook riesling, gelber muskateller en sauvignon blanc. Blauwe druiven: zweigelt en st. laurent. ‘Uniek fruitige en peper-kruidige bergwijnen”, aldus VvWO.

Mondavi in Piemont: Sorì Della Sorba

Sorì della Sorba is het Piemontese wijndomein van Carlo Mondavi en zijn echtgenote Giovanna Bagnasco. Twee wijnen, gemaakt volgens de biodynamische hocus pocus. Sorì della Sorba 2020 is van 100% nebbiolo, Solo per Amore 2020 is een blend van dolcetto en nebbiolo.

The Wine Companions (Venlo): “De wijnen blinken uit in fruitigheid, kruidigheid, finesse en kracht, gecombineerd met ingetogen, elegante tannines.”

Domaine Paul Cherrier

Wie in één rij wordt geschaard met beroemde namen als Vacheron en Claude Riffault moet wel iets in zijn mars hebben, oordeelde importeur Artisan Wines (‘s-Gravenzande) voordat werd besloten een werkbezoek te brengen aan Domaine Paul Cherrier.

“Tot Stéphane het stokje een aantal jaar geleden overnam van zijn vader Paul, werden de druiven verkocht aan bekende wijnhuizen in de regio. Stéphane kon dat niet langer aanzien en besloot na de overname dit meteen af te bouwen.”

Stéphane vaart sindsdien zijn eigen koers. Hij werkt biologisch, past spontane vergisting toe met wilde gisten, gebruikt uitsluitend een minimale hoeveelheid sulfiet als hulpmiddel. Tevens vermijdt hij overdadige houtaroma’s die de finesse en mineraliteit van de wijnen kan overvleugelen door te kiezen voor rijping in grote eikenhouten fusten.

Le Belle Rebelle

Nieuw bij WineMatters: Belle Rebelle Estate in de Breedekloof in Zuid-Afrika. “Mariëtte Stofberg-Coetzee maakt hier spannende Chenin Blanc, maar ook een houtgerijpte Pinot Blanc en een heerlijke, betaalbare Shiraz”, aldus importeur Udo Göebel.

“De Breedekloof krijgt steeds meer reputatie voor geweldige Chenin Blancs. Al zo’n tien jaar ligt daar de focus op en dat proef je terug. De grond is oud en de stokken geven een lage opbrengst.”

PS

Ook bijzondere, nieuwe wijnen in het assortiment, met een goed verhaal, eigen import, en liefst (min of meer) exclusief, die het verdienen om gekend, geschonken en gedronken te worden? Mail (of voeg toe aan het nieuwsbriefbestand) > han.sjakes@gmail.com