Een mooie sixpack wijnen uit de Elzas

Wat een fijn gezelschap is dit. In de prijsklasse 10-15 euro stellen de wijnen van de Elzas zelden teleur. Vijf van deze zes doen rond de vijftien euro, alleen de Riesling van Wolfberger haal je al voor een tientje in huis.

Een mousserende wijn, een riesling en twee keer pinot gris en gewurztraminer.

😋 Dopff au Moulin Crémant d’Alsace-Cuvée Julien-Brut

Zachte, vriendelijke mousserende wijn van pinot blanc en pinot auxerrois, 12% alc. Citrus, perzik, ananas, bloemetjes en wat noten. Plus een welkom zoetje en een bittertje voor de bite. Beviel me een dag later beter, waarschijnlijk omdat de onstuimig schuimende mousse in deze wijn dan tot bedaren was gekomen. Een prettige, toegankelijke bubbel voor iedereen. Doe ’s wild en drink haar bij de zuurkool.

😋 Dopff au Moulin Pinot Gris 2020

Dopff au Moulin is een publieksvriendelijk wijnhuis. Ook deze wijn is heel toegankelijk, met een bescheiden intensiteit. Lekker zacht zoet fruit en kruidigheid. Rond en vettig in de mond, 13,5% alc. Komt aan de eettafel het beste tot zijn recht. Deed het geweldig goed bij pasta met kip, sperziebonen en een pittig pepertje. Voor wijn-spijsliefhebbers: Pinot Gris uit de Elzas is ook erg lekker bij paddenstoelen.

ð Allimant-Laugner Pinot Gris 2019

Krachtige, rijke, intense en mollige wijn met veel pit, 14% alcohol. Aardig wat zoet, maar die is perfect in balans met de zuren. Expressieve, mondvullende, exotisch kruidige wijn en tegelijk subtiel dankzij de balans van alle elementen. Er is veel in deze wijn te ontdekken, spannend, enorme lengte. Misschien wel té mooi voor mijn pittige kip-sperziebonen, want Dopff paste daar veel beter bij.

😀 Allimant-Laugner Gewurztraminer 2019

Ook deze vond ik zeer fraai. Ben alleen vergeten notities te maken… Rijk, vol, aromatisch.

Ik maakte voor het eerst kennis met Allimant-Laugner tijdens de wegens COVID-19 georganiseerde Millésime Alsace DigiTasting in 2021. Miniflesjes bestellen om thuis te proeven en gelegenheid om online een videochat met de wijnmakers te regelen. Het was een groot succes, de belangstelling overtrof de verwachtingen in hoge mate. De tweede editie van deze driedaagse digitale proeverij (alleen voor professionals) wordt gehouden van 27 februari t/m 1 maart 2023. Aanbevolen!

Info & inschrijven: https://www.millesimes-alsace.com

😀 Vieil Armand Gewurztraminer Tradition 2020

Deze wijn werd elke dag lekkerder, mogelijk omdat de wijn onder schroefdop eerst wat reductief en gesloten overkomt. Zacht, filmend, heerlijk gember-pittig, kruidig en sappig, 14,5%. Goed gekoeld op zijn best en heerlijk bij een pittige maaltijd, liefst met wat verse gember erin.

😍 Wolfberger Riesling Collection Signature 2021

Deze coöperatie-wijn mag dan de goedkoopste zijn, hij is bepaald niet de minste van het stel. Een wijn die je aandacht opeist. De krachtige, loeistrakke riesling-zuren verlenen hem een compromisloos karakter, die niet iedereen zal kunnen waarderen. Ik moest eraan wennen, maar werd er gaandeweg steeds enthousiaster over. Opvallend detail: het alcoholpercentage ontbreekt op de fles. Nieuw etiket, lees ik op de website… Oeps!