Ambitieuze verdejo verrijkt het wijnaanbod van Rueda

Spanje heeft het toch maar mooi getroffen met zijn hoogvlakte Meseta Central. Ook Rueda vaart daar wel bij, met voornamelijk verdejo.

Verdejo is smaakvol, heel aromatisch en heeft een verkwikkend frisse zuurgraad. Met dank aan de ligging van de wijngaarden op zo’n 600-800 meter hoogte, die zorgt voor koele nachten in de bloedhete zomers. Met dit profiel heeft de wijn sinds een jaar of vijftien veel liefhebbers aan zich weten te binden.

Het aantal wijngaarden groeide mee; van zo’n 8.000 hectare in 2008 tot volgens de laatste cijfers op de website van de DO Rueda ruim 14.000 in 2017. Dit is de laatste vijf jaar ongetwijfeld nog verder toegenomen.

Een succesverhaal, vooral vanwege de toegankelijke en betaalbare deugdelijkheid die een breed publiek bedient. Dit verklaart ook dat exemplaren met spanning, diepgang en gelaagdheid – naar mijn smaak – nog best schaars zijn. Des te leuker om in dit proefpakket kennis te maken met twee geslaagde ambitieuze exemplaren.

Wat maakt deze wijnen rijker en complexer dan de doorsnee verdejo? Onder andere selectie van de beste druiven, vergisting op houten vaten en rijping op de lees oftewel gistresten. Het kost wat meer, maar het op deze manier verbreden van het aanbod doet de reputatie van Rueda goed.

De druiven van Robert Vedel, Verdejo Cepas Viejas zijn afkomstig van oude planten die de 19de-eeuwse druifluisplaag hebben overleefd. Druivenplanten die niet zijn geënt op wortelstokken die bestand zijn tegen de druifluis, zijn zeldzaam in Europa. Pié franco noemen ze dit in Spanje. Een deel van de van nature luis-bestendige druivenstokken van Vedel stammen uit 1899 en 1900. Zo! Gelukkig nieuwjaar!

De druiven van Pita van Finca La Cantera (Emilio José Pita is de wijnmaker) zijn vergist op Franse houten vaten van 300 liter en rijpten acht maanden op de fijne gistresten. Ook de selectie van de druiven is streng, waarvan elk jaar maar 3.000 flessen worden gemaakt.

😍 Bodega Herrero, Robert Vedel, Verdejo Cepas Viejas 2019

Fantastische wijn. Uiterst aromatisch, uitbundig opulent en héél fruitig. Witte bloemen, kruidig, pittig, sappig, intens, mineralig. Lengte, goede zuren en fijne bitters voor de bite. Het klinkt misschien wel érg expressief, maar deze wijn is tegelijk toegankelijk en nergens moeilijk. Importeur: Cavad’Or Exclusives

😍 Pita Family Wines, Pita, Finca La Cantera 2018

Deze vind ik nóg een beetje mooier. Vooral omdat hij wat hartiger is (umami), met een romig mondgevoel. Spannende wijn, veelzijdig, vol en rijk, met diepgang en een sappige, zoetzure intensiteit, pittigheid, een subtiel houttoontje en veel lengte. Importeur: De Bruin In Wijnen

Beide wijnen doen in de retail ongeveer 17 euro.

Tot slot was de sauvignon blanc – ongeveer 7% van de druiven in Rueda is sauvignon – van Avelino Vegas een aangename verrassing.

😀 Avelino Vegas, Montespina Sauvignon, 2021

Knisperend fris met zoet (citrus)fruit. Zacht, sappig en romig in de mond. Aangenaam licht groen-kruidige, zacht bittere afdronk. Een mooie ongecompliceerde allemansvriend op niveau. De wijn zit onder andere in het pakket van groothandel Sligro. Retailprijs ongeveer €10,-.

Terzijde: Montespina is Vegan, maar ik weet niet of de vis op het etiket het daar mee eens is… 😉