VieVinVjenne en andere mooie wijnen uit Twente

De aanleiding is de lancering van wijnlabel/webshop Ay-Wines van Ayleen Charlotte. Locatie: het sfeervol keldertje van Design & Wijn pal naast de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Doel: het proeven van de eerste wijn in het assortiment van Ay-Wines: een orange wine van de druif solaris uit Twente. Twee uur later staat de tafel vol met leuke wijnen van solaris uit Twente en de Achterhoek. Spoiler: die druif doet het goed daar.

Wie de documentaire The Tinder Swindler kent (Netflix, februari 2022), zal Ayleen Charlotte herkennen. Zij heeft een belangrijk aandeel in de docu omdat ze de Israëlische oplichter Shimon Yehuda Hayut alias Simon Leviev terugpakt. Nadat ze ontdekt dat hij een notoire oplichter is – op dat moment heeft ze hem al 140.000 dollar geleend – stelt ze voor om een bijdrage te leveren aan zijn ‘financiële problemen’ met het verkopen zijn dure designkleding. De opbrengst daarvan steekt ze vervolgens in eigen zak. Tevens speelt ze een belangrijke rol bij zijn arrestatie.

Het is een ‘mooi verhaal’, maar uiteraard vooral ook een traumatische ervaring, vol stress en met misschien wel de vervelendste en meest krenkende emotie die er is: schaamte. Met de oprichting van Ay-Wines neemt Ayleen het heft in eigen hand. “Slachtoffer zijn is niet een rol die bij mij past”, zegt ze.

Designer Rose Groot en haar partner en sommelier Diederik Walhof, die samen het bedrijf Design & Wijn runnen, hebben Ayleen geholpen met het opzetten van Ay-Wines. De wijn is verkrijgbaar in de Ay-Wines webshop en in de wijnkelder van Design & Wijn in Amsterdam.

• Hier vind je meer info over Ay-Wines van Ayleen Charlotte

Twentse Orange Wine

De eerste Ay-wijn is een zogenoemde orange wine, waarbij de witte druiven net als bij rode wijn met schil en al worden vergist. Vandaar de oranje kleur. De kleur van orange wine komt uit de witte schillen. Reguliere witte wijn wordt gemaakt van alleen het sap van witte druiven. Voor de duidelijkheid: orange wine is in smaak en stijl heel iets anders dan rosé, die van het sap van blauwe druiven wordt gemaakt. Orange wine heeft een stevige, volle en rijke smaak met bite en expressieve aroma’s.

Dit type wijn verrast iedereen die er voor het eerst kennis mee maakt. Ook Ayleen. “Toen ik deze oranjewijn proefde wist ik direct dat dit mijn eerste wijn zou moeten worden. Zoiets bijzonders had ik nooit eerder geproefd.”

Deze orange wine is van het Twentse wijndomein VieVinVjenne in Vriezeveen. ‘De eerste puur natuur oranjewijn in Nederland’, volgens eigenaar Marcel Oude Booijink. De wijn is gemaakt van de druif solaris, heeft vijf jaar gerijpt in een roestvrijstalen vat en is ongefilterd gebotteld. Het is een bijzonder fraaie wijn geworden. Vol en rijk, maar ook subtiel en zacht, met mooi schoon zoet fruit en milde bitters.

VieVinVjenne, écht puur natuur

Hermien en Marcel Oude Booijink plantten in 2007 ruim 2,5 hectare wijnstokken aan. De eerste wijn werd gebotteld in 2013. De wijnen van VieVinVjenne – vertaling: Wij-Wijn-Vriezeveen, misschien ook Leven-Wijn-Vriezeveen of Wij/Leven-Wijn-Vriezeveen – zijn enorm puur, zuiver en eerlijk. De filosofie en werkwijze van de eigenaren, zoals die te lezen is op de website van VieVinVjenne, maken duidelijk dat dit niet uit de lucht komt vallen.

Marcel werkt compromisloos puur natuurlijk, 100% biologisch en volgt zijn eigen instinct en overtuigingen. Hij heeft zijn twijfels bij veelgebruikte labels als ‘bio’, ‘organic’ of ‘eco’ omdat bij dergelijke certificaten onder andere zwavel en kopersulfaat zijn toegestaan tegen bestrijding van schimmels. Hij vind dat verwarrend voor de consument en niet fair tegenover de boeren die wél volledig biologisch werken. Hij wijst er tevens op dat de druivenplant van nature zelf weerstand opbouwt als er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. 

Bij VieVinVjenne groeit het fruit op zo’n twee meter boven de grond, veel hoger dan gebruikelijk. Dat is niet alleen handig omdat de schapen die in de wijngaard grazen en de bodem bemesten er dan niet van kunnen snoepen, het vermindert vooral de schimmelgroei, de grootste kopzorg voor heel veel wijnboeren. De druiven in Vjenne hangen in naar het zuiden gerichte rijen volop in de zon. Tevens wordt geregeld een deel van de bladeren verwijderd om de zon en wind vrij spel te geven. De groeihoogte beschermt de jonge knoppen bovendien tegen nachtvorst in het voorjaar.

Ook de bodem houdt de wijnmaker zo droog mogelijk. Om de vier meter zijn drainagebuizen aangebracht om ervoor te zorgen dat de wortels bij veel neerslag niet verdrinken en verstikken. Op de website schrijft hij: “Dit kost erg veel tijd en inzet! Maar gezonde planten, met daarna de mooie zuivere smaakvolle wijn als eindresultaat compenseert alles!” 

Hij is hierin onverbiddelijk. “Wij zeggen in een situatie waar een bepaalde druivensoort teveel schimmel krijgt: ‘pech gehad, die doet dit jaar niet mee’. Je moet wel consequent zijn!”

Andere wijnen uit Twente (en de Achterhoek)

Behalve Ay Orange Wine proefden we na de orange wine nog wat andere Nederlandse wijnen uit het assortiment van Design & Wijn, voornamelijk wijn van de druif solaris. Het deed me realiseren hoe veelzijdig deze witte druif is en wat een goede resultaten hij geeft in ons land.

VieVinVjenne / Ay-Wines / Design & WijnAy Orange Wine, Solaris 2017
De Wijnmakers / Design & WijnMaître, Solaris 2020
Wijngaard Hof van Twente / Design & WijnTwentewijn, Solaris 2021
Wijngoed Gelders Laren / Design & WijnCoulisse Wit Versterkt, Solaris 2014, portstijl versterkte wijn.
Wijngoed Gelders Laren / Design & WijnCoulisse Rood Versterkt, Cabertin, portstijl versterkte wijn (niet op de foto).
VieVinVjenne / Design & WijnSuper Tukker 2018, exclusieve botteling van Marcel Oude Booijink voor Design & Wijn. Ook verkrijgbaar als magnum. Mooie zuivere hout-gerijpte stoere wijn van cabernet cortis, léon millot, maréchal foch en rondo.