‘Een werkelijk geweldig boek over de Duitse wijnbouw’

Een werkelijk geweldig boek over de Duitse wijnbouw hebben Gerd Brabant en Mark Roovers geschreven. Zelfs zo extreem goed, dat dit gewoon verplichte kost is voor iedereen die ook maar iets, al of niet zakelijk, met Duitse wijn van doen heeft. Slechts zelden is er een zo uitermate compleet en informatief werk over de wijnbouw van onze oosterburen op de markt verschenen!

– door Albert de Jong – 

Dit ruim vierhonderd pagina’s tellende werk is onderhoudend en vlot geschreven, waarbij de twee schrijvers ook minder vrolijke onderwerpen benoemen. Zo is het boek een eerbetoon aan de toenmalige Joodse wijnhandel in Duitsland. Dit zo vergeten glansrijke Joodse erfgoed wordt veelal niet benoemd omdat die eeuwenlange, economisch zeer invloedrijke, positie eindigde in het foute nazitijdperk.

Dit standaardwerk behandelt al de facetten van het moderne Duitsland. Of het nu gaat over de toonaangevende VDP-vereniging, de klimaatverandering of de prilste geschiedenis van de afzonderlijke wijnregio’s, werkelijk alles staat nauwkeurig gedetailleerd en juist beschreven.

Een uitermate, telkens terugkerend leuk onderwerp vormen de voorgestelde wandeltochten in de diverse wijnregio’s. Want niets is zo aangenaam als een frisse wandeling door de wijngaarden na een avondje flink wijnproeven in die regio. Die aangegeven wandelroutes leiden u langs de meest idyllische plekjes en de mooiste panoramische vergezichten die het Duitse wijnlandschap te bieden heeft. Enig nadeel is misschien dat u dit bijna twee kilo zwaar wegende boek moet mee tillen…

Mijn enige kritiek op dit werk is echter dat er geen pagina met de aparte hoofdstukken in staat en dat achterin een alfabetische lijst met trefwoorden ontbreekt, waarmee men snel het desbetreffende onderwerp of de gezochte wijnboer zou kunnen vinden. Door het ontbreken van die twee begeleidende lijsten verdwaalt men veelvuldig urenlang in dit super-interessante standaardwerk dat zijns gelijke in de Nederlandse taal niet kent.

Wijnland Duitsland – ontdekken, proeven en beleven 
Gerd Brabant & Marc Roovers 
ISBN978-90-5856-662-1

Een deskundige beschrijving van de wijnregio’s, de wijn en de wijnmakers van Duitsland, alsmede anekdotes, leuke weetjes, wijnwandelroutes en aanbevolen restaurants, hotels en bezienswaardigheden.
420 pagina’s – hard cover, € 45,

Over de auteurs

• De Vlamingen Gerd Brabant en Marc Roovers hebben jarenlange ervaring met en passie voor Duitsland en zijn wijnen.
• Gerd (vinikus.be) is al meer dan 20 jaar actief als onder meer importeur, wijndocent, publicist en organisator van Duitse wijnreizen.
• Marc is oprichter van de wijnblog Vrienden van de Riesling en onder meer gastschrijver voor het magazine Ken Wijn van het Vlaamse Wijngilde.