Wijnregio De Marken, Verdicchio & Co, deel 2

Verdicchio, de meest gebruikte druif in de Italiaanse regio le Marche (De Marken), kan neigen naar overgewicht, om het zo maar eens uit te drukken. Dan wordt de wijn zwaar of log en mist nuance en reliëf, ook al maakt de altijd stevig frisse zuurgraad veel goed. Ook een alcoholgehalte van 14% (of meer) is geen uitzondering.

Een tweede online proeverij met voornamelijk Verdicchio – lees hier een verslag van de eerste – bevestigt dit beeld. De Marken is een klein wijngebied met ongeveer 18.000 ha wijngaarden in de kuit van de Italiaanse laars. Beide proeverijen werden aangeboden door het Istituto Marchigiano di Tutela Vini, dat 652 producenten vertegenwoordigt (ca. 7.500 ha). Mogelijk volgt er nog een proeverij met rode wijn.

😍 Conte Leopardi, Fructus 2018

Om met de enige rode wijn van deze sessie te beginnen. DOC Rosso Conero, 100% montepulciano, 13,5% alc., 8 maanden gerijpt in RVS, 2 maanden op eerder gebruikte Franse barriques.

Intens donker paarsrood van kleur. Heerlijk gul, gezond, levendig fris-fruitig, met geweldige zuren en prettig uitdagend plakkende (hout)tannines die goed in balans zijn met de sprankelende fruitigheid. Deze wijn is gemaakt voor ‘de nieuwe generatie’, volgens de eigenaar, graaf Piervittorio Leopardi Dittajuti. Het maakt nieuwsgierig naar de traditionele cuvées van het huis. Voor minder dan een tientje is dit uiterst vrolijke, ongecompliceerde schoonheid en drinkplezier.

🤔 Garofoli, Podium 2018

DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, gerijpt in RVS en betonnen tanks, 14% alc.

Rond, vettig en krachtig van smaak, maar niet subtiel. Eerder wat ruw en grof, licht branderige alcohol in de afdronk, harde zuren ook. Een grote producent met een goede reputatie, maar met een prijskaartje richting de 15 euro krijg ik hier niet wat ik mag verwachten.

😊 Tenuta di Tavignano, Misco 2019

DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, 13,5%, 6 maanden gerijpt in RVS op de gistresten.

Bloemkruidig, zacht en sappig zoet-fruitig met goede grapefruitachtige zuren. Aardig wat intensiteit, tegelijk ook wat aan de zware kant met weinig diepgang, maar het heeft wel charme. Voor een prijs onder de tien euro krijgt hij het voordeel van de twijfel.

😍 Tenuta dell’Ugolino, Vigneto del Balluccio 2020

DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, 13,5%, geen houtrijping.

Elegante, moderne (?) verdicchio, lichter van kleur ook dan de andere. Verfijnd en tegelijk expressief aromatisch. Vettig, goede lengte, goed mondgevoel, mooi schoon en fris zoet fruit, een fijne bloemkruidigheid, frisdroge afdronk en veel drinkplezier, voor zo’n 15 euro.

😍 Villa Bucci, Riserva 2016

DOCG Castelli di Jesi Verdicchio Riserva Classico, bio, 13,5%, 16 maanden houtrijping op grote 80 jaar oude vaten (50/75 hl) van Slavonische eikenhout. Bucci maakt twee Verdecchio-cuvées, een blend van druiven afkomstig van ruim 21 ha wijngaarden en deze cru met hoofdzakelijk druiven (ca. 90%) van één wijngaard, oude stokken, eigen klonen, lage opbrengst.

De mooiste Verdicchio van deze flight, waarschijnlijk ook de beste van alle Verdicchio-wijnen van De Marken, en tevens de duurste met een prijskaartje van 40/50 euro. Intensiteit met ingetogen diepgang, goede zuren en fijne bitters, goed mondgevoel, balans, lengte. Goed op dronk nu, maar gaat vast nog járen mee, 10 jaar volgens de producent zelf. Mooier deze wijn (zuiverder als ik me niet vergis) dan ik me herinner van een eerdere kennismaking 10 jaar geleden met jaargang 2006.