Zoom-proeverij Verdicchio & Co

Zes wijndomeinen uit De Marken (Le Marche) die zijn aangesloten bij het Istituto Marchigiano di Tutela Vini presenteren via Zoom een zestal witte wijnen, waarvan vijf van verdicchio en een van de onbekende druif incrocio bruni 54. Wijnschrijver Fred Nijhuis praat een en ander aan elkaar en introduceert de wijnregio.

Het is best lang geleden dat ik Verdicchio in het glas had. Check: in augustus 2015 kocht ik Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2014 (Albert Heijn, € 4,69), die toen nog in een amforavormige fles zat. Bij een receptenrubriek in een magazine werd hij de budgettip bij risotto met paddenstoelen en gedroogde meelwormen…

Verdicchio is in deze prijsklasse een typische supermarktwijn. Toegankelijk, prettig, een allemansvriend die het best goed doet aan de eettafel. Moncaro staat nog steeds in de schappen van AH, nu in een Bordeaux-flesvorm voor € 4,99. Waarschijnlijk is het mede aan dit supermarktimago te wijten dat deze druif mij – en ik denk dat dit voor meer mensen opgaat – nooit heeft geprikkeld tot nadere exploratie. Dit ondanks de kennismaking een jaar of tien geleden met de alleszins karaktervolle Verdicchio-wijnen van Villa Bucci. Kortom, deze workshop dient een doel.

De Marken is een klein wijngebied met ongeveer 18.000 ha wijngaarden in zeg maar de kuit van de Italiaanse laars, waar vooral de druif verdicchio profiteert van de kalkrijke grond, die ooit de zeebodem was. Het Istituto Marchigiano di Tutela Vini (opgericht in 1999) vertegenwoordigt iets minder dan de helft hiervan (7.500 ha, 652 producenten).

Ze doen hun best het goedkope imago te verminderen of in ieder geval te etaleren dat er ook serieuzere wijn van verdicchio bestaat. Zo’n 650 ha aan wijngaarden zijn in de afgelopen jaren herplant en de botteling buiten de regio van (bulk)wijn is met 75% teruggebracht. Ook een interessant gegeven: tweederde van de wijnproductie in De Marken wordt gedronken door de Italianen zelf, terwijl meer dan 80% van de betere restaurants in Italië Marche-wijnen op de kaart heeft staan.

😋 Togni, Rocca dei Forti Le Cuvee Verdicchio 2019
DOC Castelli di Jesi Verdicchio 2019. Methode Charmat, 12% alc, restsuiker 10-12 gr/l. Importeurs: Neerlands Wijnhuis, Wijntransport, Mediterra Quality Foods.

Prosecco-stijl, snoepig zoetig met peer en bloemige kruidigheid, zachte mousse, mild zuur, zachte bitters, bescheiden intensiteit, toegankelijk en aangenaam. Voor een breed publiek, wat de producent naar eigen zeggen ook nastreeft: fruitige mousserende wijn zonder gistaroma’s.

😀 Cantina Terracruda, Incrocio Bruni 2019
IGT Marche Bianco, 13,5%, houtvrij. Druif: incrocio bruni 54, de 54ste kruising die professor Bruno Bruni creëerde in 1936. Dit is een bijna vergeten en zeldzaam geworden kruising van verdicchio en sauvignon blanc. Terracruda heeft de druif herontdekt. Importeur: MarieLiseWijnen.

Bloemkruidige geur, licht rokerig/mineraal. Zoetkruidig, vettig, rond, steenfruit, zachte grapefruitbitters, citrusfruitschilletje, noten. Beetje stoer en upfront, maar vooral apart en interessant, houdt de smaakpapillen bezig. Aardig wat zuren, goede bite en grip. Origineel, eigenzinnig, erg leuke wijn.

😍 Casa Lucciola 2019
DOC Verdicchio di Matélica, biodynamisch, 14% alc, houtvrij. Importeur: geen of onbekend, www.casalucciola.it.

Redelijk krachtige, mooi bloemkruidige, pakkende en uitnodigende geur. Vettig en intens in de mond met sappig steenfruit, mooie kruidigheid, citrusschilbitters en notigheid. Best een stevig zoetje (ook van de alcohol) met mooie zuren eronder. Gastronomisch. Grand Cru Elzas-achtig. Natuurwijnstijl, zelfverzekerd, goede lengte. Heel mooi in balans op een hoog intensiteitniveau.

😋 Fattoria Coroncino, Gaiospino 2018
DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, 14,5% alc. Deels malolactische fermentatie in eikenhouten vaten en rijping op de gistresten. Importeur: Vindorado.

Stevig, vol, dik en smaakrijk met veel rijp, bitterzoet-zuur fruit, een duidelijke houttoets, goede zuurgraad, aardige lengte, vooral dankzij hout en zuren. Al met al energiek, apart, brutaal, eigenwijs en best lekker. Wel wat eendimensionaal en aan de zoete kant. Het is wijn naar de aard van de maker, die een aanstekelijk pleidooi hield voor zijn visie op de communicatie tussen mens en wijn. Als het klikt, dan maakt Gaiospino vrienden voor het leven.

😍 Umani Ronchi, Vecchie Vigne 2018
DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, bio, 13% alc, houtvrij. Importeur: PerfecteWijn.nl.

Overdreven zware Bourgogne-stijl fles met diepe ziel, alsof de producent de vergelijking met deze wijnstreek wil afdwingen. Zeer mooie ingetogen, elegante geur van kruiden en bloemen. Ook in de mond slank, met finesse, zachte, fijnbesnaarde zuren, krijtige/kalkachtige mineraliteit, prachtig subtiel intens fruit, mandarijn, grapefruit, peer. Vanzelfsprekende overtuigingskracht. Onberispelijk schone, lange afdronk. Geweldig mooie, pure wijn.

😊 Marotti Campi, Salmariano 2017
DOCG Castelli di Jesi Verdicchio Riserva Classico, 30% houtgerijpt op tonneaux gedurende 1 jaar, 14% alc. Importeur: Wijnimport J. Bart

Valt mij een beetje tegen voor wijn in de hoogste klasse. Sappig, bitterzoetzuur, best smaakrijk, toegankelijk, prettig en verfrissend. Lekker drogend mondgevoel. Goede supermarktscore, krijgt ongetwijfeld zilver op het Concours Mondial de Bruxelles, maar door het gebrek aan diepgang houd ik er geen onvergetelijke herinneringen aan over.