‘Enjoy, it’s from Europe’


Wijn-spijs en het unieke karakter van sherry staan centraal de komende twee jaar in een nieuwe promotiecampagne in Nederland én in Spanje zelf.

Met subsidie van de Europese Unie richten de promoties zich in Nederland op zowel professionals en horeca als consumenten en wijnliefhebbers. Ook sherry-azijn maakt onderdeel uit van de campagne.

Hoe werkt dat precies bij die EU-subsidies, vroeg ik me af. En wat kost zo’n Sherry-promotie dan?

Onder de noemer ‘Enjoy, it’s from Europe’ subsidieert het EU-agentschap CHAFEA (Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency) sinds 2014 wereldwijd campagnes voor agrarische producten en voedingsmiddelen uit de Europese Unie. Organisaties in de agrarische sectoren en voedselindustrie kunnen hiervoor plannen indienen.

Op de website van de EU wordt de toekenning van de subsidie aan deze sherrypromotie gemotiveerd als ‘het verhogen van de kennis en de (h)erkenning van de Europese beschermde oorsprongsbenamingen, die zeer laag zijn in Europa en in de landen waar de initiatieven worden geïmplementeerd: Spanje en Nederland’.

In heel Europa worden gecertificeerde kwaliteitslabels en beschermde oorsprongsbenamingen (BOB, DOP, AOP, enz) ondergewaardeerd. Wat is er dan de reden voor om dit sherryproject specifiek op Nederland en het thuisland Spanje te richten?

Ik vraag me in oprechte onnozelheid af hoe zoiets gaat.

Dat het goed kan zijn om zo’n mooi nationaal product als sherry in eigen land onder de aandacht te brengen, kan ik me wel voorstellen. Sherry is altijd een exportproduct geweest. Ik vermoed dat de meeste Spanjaarden sherry zien als een luxe-artikel dat niet voor hen gemaakt wordt.

Maar waarom de combinatie met promotie in Nederland? Waarom niet met Duitsland of Denemarken? Waarom überhaupt met een schijnbaar willekeurig buitenland? Wie het weet mag het zeggen. Misschien was er eenvoudig nog wat budget over?

Over de financiën: aan deze twee jaar durende campagne wordt bijna 7,5 miljoen euro uitgegeven. De bijdrage van de EU daaraan is een kleine € 5.250.000.