Lockdown proeverij – Lawson’s Dry Hills

Lockdown post uit Nieuw-Zeeland. Lawson’s Dry Hills had leuke plannen voor Taste of Amsterdam, ware het niet dat dit jaarlijkse openluchtfeestje om bekende redenen werd afgeblazen. Brand manager Belinda Jackson liet daarom de wijn per post bezorgen. Ik viel als een blok voor de Pinot Noirs.

Lawson’s Dry Hills heeft wijngaarden in alledrie de subregio’s van Marlborough: Awatere Valley, Wairau Valley en Southern Valleys (Waihopai en Omaka).

De Sauvignons, de wijn waarmee Nieuw-Zeeland zo’n 20 jaar geleden zijn plek opeiste op het wereldtoneel van de wijn, zijn altijd expressief en primair fruitig, schoon en überfris. Diepzinnig, meeslepend of verrassend zijn ze zelden, vind ik. Rationeel, alles onder controle. Primaire kleuren en klare lijnen. What you see is what you get.

Zowel Mount Vernon als de Dry Hill’s Sauvignon hebben redelijk scherpe, vegetale zuren, dat met zoet fruit wordt gecompenseerd. Mount Vernon is best lekker, maar ook wat ordinair. Dry Hills heeft qua mondgevoel iets meer te bieden, de penetrante geur daarentegen staat mij zeer tegen.

De houtrijping doet de Sauvignon Reserve goed, maakt hem ronder en zachter, terwijl het ook wat rijpere specerijen aan de groene kruiderij toevoegt. Ongetwijfeld speelt bij deze wijn ook de spontane vergisting een gunstige rol.

De Pinot Gris zou wel wat van de groene trekjes van de Sauvignons kunnen gebruiken. Het zijn alleszins acceptabele wijnen, ik mis vooral verkwikkende zuren. De Gewürztraminer heeft hetzelfde euvel, al deed hij het wel erg goed bij pittige nasi. Geen klachten over de zuurgraad van de Riesling, alleen draagt deze niet heel veel smaak mee in de afdronk. Het ook hier best overdreven aromatische kan ik bij deze wijn trouwens heel goed hebben.

De Pinot Noirs vind ik top. De 2018 is floraal aromatisch en aards (herfstbladeren) in de geur. In de mond pittig-kruidig, licht en subtiel, maar met diepgang. Bescheiden in kleur en tannine, erg fijne zuren. Knapperig fris en veelzijdig. Er is veel in te ontdekken. Heel aantrekkelijk.

De Pinot Noir Reserve 2017 voegt daar een schepje intensiteit aan toe. Levendig met grip, power en concentratie die nergens te zwaar wordt. Heerlijk kwiek fruit plus herfstbossige kruidigheid. Mooie bescheiden houttoets en prettig pittige tannine. Heerlijke wijn.

Ook leuk: ‘Nieuw-Zeelandse wijn – Sauvignon & friends’

Mount Vernon, Sauvignon Blanc 2020, € 13,59
Lawson’s Dry Hills, Sauvignon Blanc 2020, € 12,99
Lawson’s Dry Hills, Sauvignon Blanc Reserve 2019, € 14,99
Lawson’s Dry Hills, Pinot Gris 2019, € 12,99
Lawson’s Dry Hills, Pinot Gris Reserve 2018, € 14,99
Lawson’s Dry Hills, Pinot Noir 2018, € 13,99
Lawson’s Dry Hills, Pinot Noir Reserve 2017, € 17,99
Lawson’s Dry Hills, Gewürztraminer 2017, € 13,99
Lawson’s Dry Hills, Riesling 2017, € 12,99