De man die de grootste wijnfraudeur ooit ontmaskerde

Clément en Laurent Ponsot

Hij speelt een belangrijke rol in de documentaire Sour Grapes (2016) over de geraffineerde oplichter Rudy Kurniawan en publiceert binnenkort een boek over deze affaire. In 2017 richt hij samen met zijn zoon Clément een nieuw wijnbedrijf op. De wijn van Laurent Ponsot is sinds kort verkrijgbaar bij Best of Wines.

Laurent Ponsot is geestdriftig en radicaal in alles wat hij doet. Op 27-jarige leeftijd (1981) beëindigd hij zijn carrière als piloot en neemt het familiedomein over van zijn vader Jean-Marie Ponsot. Als eigenzinnige wijnmaker in de Côtes d’Or oogst hij lof en waardering met zijn premier en grand crus in onder andere Chambolle-Musigny, Corton-Charlemagne, Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis.

Met resolute stelligheid stapt hij in 2017 (‘om privéredenen’) uit Domaine Ponsot, dat hij samen met zijn drie zussen meer dan 36 jaar runde, om met zijn zoon Clément een nieuw bedrijf te starten. De eerste wijnen (oogstjaar 2016) van deze onderneming, simpelweg Laurent Ponsot genoemd, zijn sinds 2019 op de markt.

Gevraagd naar de reden voor deze drastische beslissing, zegt hij in een interview met The Drinks Business: “I like to challenge, to invent and try new things. Maybe there’s no real explanation. I wanted to fly.”

Sour Grapes

Als in 2008 valse flessen van zijn Clos St. Denis Grand Cru opduiken op een veiling in New York, raakt Ponsot verzeild in een jarenlange jacht op de daders. Ook dat doet hij met hart en ziel, met koppige verbetenheid. Er is geen twijfel over de valsheid van de wijnen, het betreft namelijk jaargangen waarin deze wijn nog niet gemaakt werd.

Het is de wijnverzamelaar Rudy Kurniawan die de wijnen heeft ingebracht, toch duurt het onderzoek nog 5 jaar voordat vaststaat dat deze innemende Indonesiër van Chinese afkomst zelf de oplichter is.

In de spraakmakende documentaire film Sour Grapes over deze affaire is te zien hoe Ponsot samen met de FBI de dader ontmaskert. Het blijkt dat Kurniawan al in 2003 is begonnen met het creëren van een reputatie als vermogend wijnconnaisseur door voor miljoenen dollars op veilingen wijn te kopen en proeverijen te houden.

Vanaf 2006 verhandelt hij voor een kapitaal bedrag aan zogenaamd zeldzame, exclusieve wijnen uit de Bordeaux en Bourgogne. In 2014 wordt hij veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Laurent Ponsot was getuige à charge. Op 7 november aanstaande komt Rudy Kurniawan vrij en zal direct de VS worden uitgezet naar Jakarta.

De film is ‘leuker’ dan de feiten, onder andere omdat er redelijk wat beelden te zien zijn van Rudy Kurniawan in actie in kringen van gefortuneerde verzamelaars, beleggers en wijnhandelaren. Hij pakt iedereen in met melk, boter en honing. Charmant, zelfverzekerd, brutaal, sluw en cool as ice.

Anno 2020 is Ponsot nog steeds niet klaar met deze zaak. De herkomst van de miljoenen dollars waarmee Kurniawan zijn gefabriceerde prestige financierde is (nog) niet opgehelderd. Het is volgens Ponsot onmogelijk dat Kurniawan dit malafide project in zijn eentje heeft uitgevoerd. Vandaar zijn boek over de affaire. In de roman figureren fictieve personages als handlangers van de man die model staat voor de hoofdpersoon. Vanzelfsprekend noemt Ponsot geen namen, maar “people will be able to recognize the accomplices”. 

Ponsot is zelfs naar Indonesië afgereisd om de ouders van Kurniawan te zoeken. In een interview met Wine Spectator zegt hij: “For me, when I have a project or a subject, I have to dig and do the research. I don’t stop until I am finished.”

Laurent & Clément

Het nieuwe wijnbedrijf van Laurent en zijn zoon Clément kunnen we zien als een voorzet op een nieuwe fase in zijn leven en wijncarrière, waarmee hij na publicatie van zijn boek de affaire Kurniawan voorgoed achter zich kan laten.

In een interview met Club Oenologique zegt hij: “After this I will restart a new life devoted to the purity of wine.” En in The Drinks Business: “It will be the final point of the story. After the book is published, I will never, ever talk about this case again. To anyone.”

Het zal niemand verbazen dat de gedecideerde, bijna obsessieve toewijding ook in zijn nieuwe bedrijf tot uiting komt. Uit een interview in de New York Times: “I want to work on each element, from planting the vine to presentation of the wine on the table.”

Laurent Ponsot is een innovator. Opvallende details in zijn nieuwe project zijn de frisse futuristische uitstraling van de etiketten in de kleuren zilver en neon-groen, een moderniteit die ongebruikelijk is in de Bourgogne, zeker voor de crus.

Tegelijkertijd focust hij zich naast de productie van premier en grand crus ook op zijn nieuwe ambitie als négociant. “Many people in Burgundy, with 3.500 growers, can grow outstanding grapes – maybe better than me. I wanted to be more free to find the raw materials from others and to make a blend.”

Négociant haute couture noemt hij zichzelf:
‘Haute couture wijnen Laurent Ponsot nu ook in Nederland verkrijgbaar’

De Cuvée des Peupliers 2017 (foto) is een ‘gewone’ AOC Bourgogne. Hoe mooi kan gewoon zijn? Prachtige elegante wijn met bite en pit, frisse zuren, mooi schoon fruit, milde houttoets en tannine, perfecte balans, plezier, lengte en nergens moeilijk. Maakt nieuwsgierig naar de rest.