Amerikaanse wijn: don’t knock it till you’ve tried it

Een van mijn doelen in het jaar dat ik in Amerika woon, is dat ik me verder wil verdiepen in Amerikaanse wijn. Bij Amerika denk je natuurlijk al snel aan Californië, dat in z’n eentje 90% van de Amerikaanse wijnproductie voor zijn rekening neemt. Maar wist je dat in alle 50 staten van Amerika druiven worden verbouwd en wijn wordt gemaakt?

– door Femke Pruis

Femke (32) verhuisde voor een jaar naar New York City, waar ze werkt als freelance wijnblogger voor o.a. Best of Wines.

Toegegeven, in de ene staat gebeurt dat op een wat hoger niveau dan in de andere. Desalniettemin neem ik me voor zoveel mogelijk onbekendere wijngebieden in the States te bezoeken. Gelukkig bof ik met een man die het ook leuk vindt om zijn vrije dagen voornamelijk door te brengen in wijngaarden en tasting rooms.

Roadtrip naar de Finger Lakes

Vroeg in het jaar (nog onwetend wat ons allemaal te wachten staat) bezoeken we de Finger Lakes, een wijngebied upstate op zo’n 5 uurtjes rijden van New York. Het wordt gevormd door de hellingen rondom 6 uitgesleten gletsjermeren die op de kaart wel wat weg hebben van vingers aan een hand.

Het gebied ligt tegen de grens met Canada en heeft een continentaal klimaat, waarbij temperaturen van -20 in de winter heel normaal zijn. Veel te koud toch, zou je zeggen. Maar omdat de meren ‘s zomers warmte opslaan en weer afgeven, is er sprake van een constante flow van warme lucht. Wijnbouw is hierdoor toch (goed) mogelijk.

De Finger Lakes staan allereerst bekend om hun rieslings, zelf ben ik het meest onder de indruk van de cabernet francs: rijp, met veel donker fruit en goede zuren. Licht gekoeld is het de ideale zomerwijn bij picknicks en barbecues. Bij de wineries van Hermann J. Wiemer, Dr. Konstantin Frank en Standing Stone proef ik verreweg de beste exemplaren. 

The father(s) of Virginian wine
Gabriele Rausse cabernet franc

Misschien nog wel meer onder de indruk ben ik van de wijnen van Piedmont in Virginia, een heuvelachtig gebied vlakbij Washington DC. Dit is een historische regio waar verschillende van de founding fathers van de Verenigde Staten hun buitenhuis hadden.

De Monticello AVA is vernoemd naar het landgoed van oud-president Thomas Jefferson. Jefferson raakt als ambassadeur in Frankrijk verzot op Franse wijn, die hij met kisten tegelijk naar huis stuurt. Eenmaal terug in Amerika laat hij Europese wijnranken planten op zijn landgoed Monticello. Château Grillet zou zijn lievelingswijn zijn geweest, wat verklaart dat je vandaag de dag nog steeds veel viognier aangeplant ziet in Virginia. 

Het zijn echter Italianen die de echte kwaliteitsimpuls geven aan de wijnbouw in Virginia en dan één man in het bijzonder: Gabriele Rausse, ‘the father of Virginian wine‘. Rausse wordt in 1976 door streekgenoot Gianni Zonin – telg uit de beroemde wijnfamilie uit de Veneto – gevraagd om vineyard manager te worden op zijn landgoed Barboursville in Virginia. Rausse staat op het punt om te emigreren naar Australië als hij besluit toch maar eens een kijkje te nemen in Amerika. Veel kan dat Virginia toch niet zijn, denkt hij.

Inmiddels zijn we 44 jaar verder en is Gabriele wat we noemen een Hele Grote Meneer in de Virginiaanse wine community. Niet alleen staat hij aan de basis van het succes van Barboursville Vineyards, dat nog steeds één van de meest toonaangevende producenten van de East Coast is, hij is ook de mentor van vrijwel alle wijnmakers in Virginia.

Met deze beer in de wijngaard liep het niet goed af

Sinds 1997 heeft Rausse zijn eigen boutique winery, waarbij naar goed Italiaans gebruik de hele familie betrokken is. Ik heb het geluk om bij Gabriele, zijn zoon Tim en schoondochter – en zelf ook wijnmaakster – Katell Griaud aan te schuiven om Gabrieles wijnen te proeven. Pas na vier uur sta ik weer buiten. Het resultaat van een combinatie van de topwijnen die maar bleven komen, Gabrieles onmiskenbare Italiaanse charme en mooie anekdotes.

Zijn antwoord op de vraag wat hij van hybride druivenrassen in Amerika vindt: “Even the bears won’t eat the hybrid grapes… so there is your answer”. En ja, in Virginia kan je inderdaad zomaar een beer tegenkomen in de wijngaard. Rausse heeft daarom geen brix meters of laboratoria meer nodig, zo vertelt hij. Zodra de beren aan zijn druiven beginnen, weet hij dat het perfecte suikerlevel is bereikt en dat de oogst kan beginnen. Ach, een goed verhaal moet je niet doodchecken.

Huh, is er ook Texaanse wijn?! 

Jazeker! Dit voorjaar stond er een trip naar Texas wine country op het programma. Maar je raadt het al, die ging uiteraard niet door. Erg jammer, want ik ben juist zo benieuwd naar de wijnen van Hillcountry AVA (rondom Austin) en High Plains AVA (tegen de grens met New-Mexico). Als we Wine Spectator mogen geloven – en wie zijn wij om dat niet te doen – zijn dit up-and-coming gebieden die we de komende jaren in de gaten moeten houden. Een wijntrip naar het zuiden houden we – corona volente – dus hopelijk nog tegoed.

Mijn favoriete east-coast wineries

Finger Lakes (New York)

Hermann J. Wiemer
Dr. Konstantin Frank
Standing Stone
Lamoreaux Landing
Keuka Springs (Riesling ice wine!)

Piedmont (Virginia)

Baer Ridge Vineyards (Gabriele Rausse)
Barboursville
Jefferson Vineyards
Michael Shaps

• Meer Femke: Wine tasting in de VS safety first