Wine tasting in de VS – safety first

Wijnen van Long Island

Helemaal aan het begin van Covid (in Nederland is het Corona, hier zeggen we Covid) werd er vanuit de East Coast met ver- en bewondering naar de West Coast gekeken. Al op 26 februari werd in San Francisco de noodtoestand afgekondigd. Ik zat zelf op dat moment in een vliegtuig naar Amsterdam, om maar even aan te geven dat de stemming in New York toen nog compleet anders was.

Californië was dan ook de eerste staat die in maart shelter in place afkondigde. New York volgde pas een week later met de lock-down. Twee namen voor hetzelfde beestje: #stayhomesavelives.

– door Femke Pruis

Het snelle handelen van Californië bleek een goede call. Op die 26 februari telde Californië nog maar 9 cases en in New York werd de eerste persoon positief getest op 1 maart. Een maand later zat Californië op zo’n 8.000 gevallen, tegenover ruim 92.000 in New York.

Ook alle wineries moesten hun deuren sluiten; een enorme financiële klap voor Californië. De schade voor de gehele Amerikaanse wijnindustrie werd in mei al begroot op zo’n 6 miljard en Californië neemt 90% daarvan voor zijn rekening. Reken maar uit. Groot was dan ook de blijdschap toen het zó goed ging dat in mei restaurants én wineries alweer open mochten voor publiek.

Helaas weten we inmiddels dat het weer de verkeerde kant opgaat in Californië. De nieuwe besmettingen zouden vooral hebben plaatsgevonden in de binnen-horeca. Voor New York was dit overigens de reden om het vrijgeven van indoor dining, wat gepland stond voor 29 juni, uit te stellen. Inmiddels zijn in Californië alle wineries weer dicht, tot in ieder geval eind juli. Dat wil zeggen voor proeverijen binnen. Buiten is er gelukkig nog wel van alles mogelijk. Uiteraard onder strenge voorwaarden.

De proef op de som in The Hamptons

Wat veel mensen niet weten is dat er ook in New York State heel behoorlijke wijn wordt geproduceerd. Het is zelfs de 3e wijn producerende staat van de VS. Hoewel New York inmiddels niet meer in strikte lock-down verkeert, zijn de regels hier nog altijd aardig streng. Niet alleen worden we geacht altijd en overal een mondkapje te dragen, ook zijn de scholen, kinderopvang (arme ouders), de meeste kantoren, winkels en restaurants zonder terras nog steeds dicht. New Yorkse wineries mogen sinds een paar weken weer gasten ontvangen, maar net als in Californië alleen buiten. 

Nu wilde het toeval dat ik het weekend van 4th of July mocht doorbrengen in The Hamptons; het Zandvoort van New York, maar dan chic en aangeharkt. The Hamptons liggen op de zuidelijke landtong van Long Island, het schiereiland in de Atlantische Oceaan voor de kust van New York. Dit gedeelte wordt de south fork genoemd. Er is uiteraard ook een north fork en op beide forks worden druiven verbouwd.

Het klimaat vertoont verrassend veel gelijkenissen met Bordeaux en je vindt hier dan ook veel Bordeauxrassen als sauvignon blanc, merlot en de cabernets (maar vooral franc wordt echt goed rijp). Tijdens een trip naar de north fork in 2017 waarbij ik 15 wineries bezocht, werd ik al positief verrast door de wijnen van Long Island. Uiteraard wordt er ook een heleboel easy-drinking wijn voor de plaatselijke markt gemaakt, maar de premium wijnen kunnen echt goed zijn (en vrij prijzig helaas).

Nu ik een weekend in The Hamptons was, leek het me leuk om ook de wijn-scene van de south fork te ontdekken. Support your local winery! Na wat research werd het Wölffer Estate; opgericht in 1988, net als ikzelf! De wijnen van Wölffer worden gezien als het beste wat de south fork te bieden heeft en werden meermaals geschonken tijdens lunches van Amerikaanse presidenten met bevriende staatshoofden. Ik weet niet of dat wat zegt over de kwaliteit van de wijn, maar ach toch leuk.

Safety first bij Wölffer Estate

Een bezoek aan een winery in coronatijd in New York gaat ongeveer als volgt. Eerst reserveer je online een tafel (buiten uiteraard), waar je voor een bepaalde tijd mag zitten. Eenmaal aan tafel mogen de mondkapjes af. Een proeverij was helaas niet mogelijk en om een spuugbak durfde ik in deze tijd al helemaal niet te vragen, dus we maakten er maar een gezellige middag van. Het was immers vakantie, dus wie maakt je wat. We proefden zowel de Wölffer Sauvignon Blanc 2018 als de Chardonnay 2018. Beide goed gemaakte, frisse witte wijnen. Prima voor een warme zomerse dag aan het strand of bij het zwembad. 

Dat we hier in New York nog wel een tikje geforceerd in de wedstrijd zitten, bleek uit het feit dat de bestelde fles op een bijzettafel op 2 meter van onze tafel werd neergezet waar ook de glazen werden ingeschonken. Pas toen onze serveerster weer was weggelopen, mochten we veilig onze glazen op gaan halen.

Toch wel een verschil als ik hoor en zie hoe het er inmiddels in Nederland aan toegaat. Soms lijkt het bijna alsof er niets gebeurd is. Toen ik in de VS ging wonen heb ik me stellig voorgenomen niet te veramerikaniseren en toch vooral nuchter te blijven. Maar hoe langer ik hier ben, des te meer de twijfel toeslaat over de beste aanpak van dit alles; die Hollandse nuchterheid of het strenge Amerikaanse ‘safety first’. De toekomst zal het leren… 

Femke (32) verhuisde voor een jaar naar New York City, vlak voordat de wereldwijde corona-epidemie losbarstte die ook daar flink huishield. Femke werkt vanuit New York als freelance wijnblogger voor o.a. Best of Wines.

• Meer Femke: Amerikaanse wijn – don’t knock it till you’ve tried it