Gratis online wijncursussen en ander leerzaam leuks

We gingen op zoek naar de beste en leukste cursussen, podcasts en andere leerzame online wijnadressen om gratis wijnwijzer van te worden.

Decanter Wine Quiz

Laten we relaxed beginnen. Een leuke manier om je huidige staat van kennis over wijn te testen zijn de quizzen van het Britse wijnmagazine Decanter, die in de afgelopen jaren elke vrijdag op de website werden gepubliceerd. Er staan enkele tientallen van deze interactieve quizjes online, elk met tien multiple-choicevragen.

World of Wine: From Grape to Glass 

Dat viel nog niet mee hè? Na de grondige en uitgebreide wijncursus From Grape to Glass van de University of Adelaide, Australië, valt de score vast hoger uit. Serieus en schools, met veel technische details. Wie de zes modules volledig en aandachtig volgt, doet grondige kennis op over wijn proeven, wijnbouw en wijnproductie. De lesstof bestaat uit bijna 50 video’s (colleges), plus aanvullende teksten, interactieve infographics, tabellen en praktische (smaak)experimenten. De lessen zijn te volgen op momenten naar eigen keuze. Elk hoofdstuk vraagt ongeveer twee tot drie uur studie. 

Wijnbouw en het wijn maken staan in deze cursus centraal. Goede gedetailleerde beschrijvingen van alle Australische wijnregio’s (en nog allerlei andere Aussie-wijninfo) in de vorm van geïllustreerde pdf’s, video’s en powerpoint-presentaties kun je hier downloaden: https://www.wineaustralia.com/education

Terzijde: toegang tot de video’s vereist aanmelding waarbij je doopceel wordt gelicht alsof je van plan bent te emigreren.

Proeven als een pro

Leer professioneel wijn proeven bij de University of California (Davis): ‘Sensory Techniques for Wine Analysis’. Analytisch proeven is het onderwerp van de eerste module aan de hand van 18 video’s, bij elkaar goed voor 2 uur gedegen college proeftheorie. Voor het vervolg van de cursus – over druivenrassen, wijnfouten en wijn-spijscombinaties – moet je betalen. Het gratis deel over wijnproeven geeft een goed en gedetailleerd beeld van hoe het er wereldwijd aan toegaat in de wijnbusiness en bij wijnopleidingen.

Bourgogne in 90 minuten

Minder technisch en meer op de consument gericht is Discovering Bourgogne Wines van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne. Het is een recent geüpdate e-learning over Bourgogne, het best te omschrijven als een online lesboek met animaties, quizachtige elementen en per hoofdstuk een korte test. Vooral de speelse interactieve elementen, panoramische foto’s en heldere animaties maken deze korte maar krachtige kennismaking met de Bourgogne de moeite waard.

Champagne-expert worden

Degelijke Engelstalige cursus in vier modules die volgens de samenstellers in minder dan vijf uur kan worden voltooid. Professioneel en goed verzorgd, dat kunnen we wel aan het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne overlaten. Master of Wine Jérémy Cukierman doceert op video, terwijl infographics, statistieken, quizzen en filmpjes van de Champagne-regio de lesstof verduidelijken. Cursisten kunnen op een forum vragen stellen of chatten met medecursisten. Na elk hoofdstuk wordt de kennis van de deelnemers getest. Adres: Champagne-mooc.com

Korte cursus Portugese wijn

Nieuw sinds 1 juli 2020 van het bureau voor de wijnindustrie Vini Portugal. Een cursus zonder toeters en bellen, die je in je eigen tempo kan volgen. Zes korte en bondige modules in de vorm van een soort diashow met tekst en beeld over de geschiedenis, regio’s (inclusief Madeira en Açores), druivenrassen, wijnstijlen en wijn-spijs. Je kennis wordt tussentijds getest met multiple-choicevragen. Geen gedoe vooraf, gewoon aanmelden en beginnen.

Virtueel reizen door de Elzas

Geen cursus, wel informatief en vooral indrukwekkend mooi: de interactieve kaarten van de wijnregio Alsace, gemaakt in opdracht van en in samenwerking met de wijnbouwersorganisatie. De panoramische 360º-fotokaarten verleiden je om een uurtje virtueel door de prachtige Elzas-regio te reizen. Click op het 360º-symbooltje om in vogelvlucht de streek te verkennen en bij elk wijndorp foto’s te bekijken en te lezen over de wijnen en de wijngaarden.

Videos GuildSomm

Een mooie bron van informatie is het videokanaal van GuildSomm, een vereniging van sommeliers in de Verenigde Staten. Biedt een gevarieerd aanbod van 46 video’s. Onder andere webinars, lessen over wijnbouw en wijnmaken, blind wijn proeven en educatieve video’s over 21 Great Wine Regions. Sommige video’s zijn misschien ál te specialistisch, de meeste – zeker de 21 filmpjes over wijnregio’s – zijn interessant voor elke wijnliefhebber.

Susie & Peter

Ik verkies de video’s van GuildSomm boven hun podcasts. Het is best vermoeiend een podcast in het Engels te volgen, merk ik. Bovendien weet je als luisteraar bij podcasts vaak niet wat er precies ter sprake gaat komen. Bij video’s heb je meer controle over wat je wel en niet wilt bekijken.

Van de Engelstalige podcasts bevalt die van Susie & Peter mij het beste, vooral omdat dit Master of Wine-duo in de begeleidende tekst een samenvatting van het gesprek geeft en tevens een lijstje met de tijden waarop de diverse onderwerpen en besproken wijnen aan bod komen. Bij elke podcast zou dit een goede en tijdbesparende service zijn.

Le Club & Sommeljj

De Nederlandse podcast van Le Club & Sommeljj (Nadien de Visser van de weblog Le Club de Vins en sommelier Jan-Jaap Altenburg) levert er in tekst informatie bij over de wijnen en de onderwerpen, alleen (nu nog) zonder tijdlijn. Zij nodigen gasten uit, proeven wijnen en bespreken alle mogelijke wijnonderwerpen, veelal met een educatief element. Ontspannen, losjes en soms vrolijk chaotisch.

Wijncast

Een goede Vlaamse podcast is Wijncast. Dennis van den Buijs is radiojournalist in Antwerpen en dat is te merken. Ik denk dat Wijncast de meest professionele Nederlandstalige podcast over wijn is. Vanwege de corona-lockdown deed hij enige tijd geen interviews. Ter vervanging daarvan startte hij de rubriek SlokDown…

Een iets kortere versie van deze tekst verschijnt juli 2020 in magazine Arts & Auto.