Alternatieven voor alcoholvrije wijn

Kohl – Gastronomisch appelsap uit Südtirol

Alcoholvrij en alcoholarm hebben hun momentum. Persoonlijk heb ik geen goede ervaringen met alcoholvrije wijn. Ik ben de enige niet, want er komen steeds meer ándere alcoholvrije alternatieven op de markt.

• Over alcoholvrije wijn gesproken. Enige tijd geleden proefden we er 46: ‘Glaasje op, lekker rijden’

PriSecco bijvoorbeeld is een Duits product gemaakt van fruit en groente dat op smaak wordt gebracht met kruiden en specerijen met het oog op de gastronomische toepassing. Vooral in de horeca is er immers behoefte aan alcoholvrije alternatieven.

Ik moet bekennen dat ik ze niet ken (nog niet heb geprobeerd), maar ik geloof eerder in dergelijke nieuwe alcoholvrije varianten dan in de kans op alcoholvrije wijn die (ooit) wél echt lekker is.

Gastronomisch appelsap

Wijnimport J. Bart voegde onlangs twee nieuwe alcoholvrije drankjes aan het assortiment toe. Kohl Bergappelsappen (Alto Adige, Italië) en mousserende thee van de Sparkling Tea Company (Denemarken).

Kohl is een drankje op basis van appelsap uit Südtirol, dat exclusief beschikbaar is voor de horeca. Alto Adige staat trouwens bekend om zijn appelen die hier op 1.000 meter hoogte net als de druiven langzaam en langdurig rijpen en daardoor veel smaak krijgen terwijl de zuurgraad op peil blijft.

Bart: “De sappen zijn ongefilterd en worden gebotteld zonder toevoegingen van conserveringsmiddelen en suiker. Puur natuur dus en geschikt voor veganisten. De sappen worden verrijkt met andere lokale natuurlijke aroma’s. Hierdoor ontstaan er appelsappen die gastronomisch zeer goed inzetbaar zijn. Frisse zuren, pure smaken en met lengte.”

Sparkling tea

Mousserende thee is bedacht en ontwikkeld door de Deense sommelier Jacob Kocemba. In 2017 kwam de eerste Sparkling Tea op de markt.

Er zijn drie varianten, die elk een blend zijn van diverse theesoorten, waaraan citroensap en sap van riesling wordt toegevoegd. Vervolgens wordt de mix onder een druk van 5 Bar gebotteld waardoor er een fijne mousse ontstaat. J. Bart heeft op dit moment één geheel alcoholvrije sparkling tea. Drie andere bevatten 5% alcohol.

J. Bart: “De sparkling teas zijn een prachtig alcoholvrij en -arm alternatief voor wijn als combinatie met moderne gerechten waarbij invloeden van verschillende keukens te proeven zijn en zoet/zuur een onderdeel is. Onder andere Ciel Blue, Restaurant Fred, Moshik** en Vinkeles* schenken deze sparkling teas.”