12 mooie nieuwkomers op de Nederlandse wijnmarkt

Puglia, Campanië, Oregon, Carnuntum, Kamptal, Pfalz, Rheinhessen, Nahe, Mosel, Franken, Bourgogne en Swartland.

.

1. Caiaffa Vini Biologici

Het familiebedrijf Caiaffa Vini Biologici (Puglia, Italië) maakt sinds 2015 zijn eigen wijn, na vele generaties druiven te hebben geteeld voor andere producenten. De als oenoloog geschoolde Marco runt het bedrijf samen met zijn zus en 4 broers. De nabijheid van de verkoelende zee speelt een belangrijke rol bij de balans, frisheid en verteerbaarheid van de wijnen.

Wijnimport J. Bart biedt op dit moment een Primitivo en een Nero di Troia aan, beide IGT Puglia. De wijnen zijn gecertificeerd biologisch en geschikt voor veganisten.

2. Fram Wines

Na 12 jaar als wijnmaker te hebben gewerkt bij Boschendal (Franschhoek, Zuid-Afrika), besloot Thinus Krüger in 2012 in Swartland voor zichzelf te beginnen onder de naam Fram Wines.

Door zijn ervaring en netwerk kreeg hij toegang tot bijzondere, oude wijngaarden, zoals in Citrusdal Mountain (Olifants River Valley) waar de bekende wijnmaker Eben Salie zijn chenin blanc ook vandaan haalt.

Fram Wines werkt met spontane vergisting en deels met hele trossen. Zowel de witte als de rode wijnen rijpen op de gistresten. Nu bij Wijnimport J. Bart: houtvrije wijnen van cincault en chardonnay, plus een op Frans eiken gerijpte wijn van palomino en chenel (samen 90%), aangevuld met onder andere sauvignon blanc, chenin blanc en muscat. Deze field blend is tevens een mix van wijn uit 2017 en 2016.

Thinus Krüger (“CEO & President Winemaker Grape crusher Sole employee #1 Fan of pluralis majestatis“) vaart duidelijk zijn eigen(wijze) koers. Een citaat van de website illustreert zijn frisse blik op de (wijn)wereld:

“20 wines from now you’ll be more sorry about the good wines you never drank than about the bad ones you did drink. So cast off the bowlines, drink away from the safe options and Explore. Dream. Discover. – with full apologies to Mr Mark Twain.”

3. Cantina Capolino Perlingieri

Eck & Maurick, al 30 jaar importeur van Italiaanse wijn, is verhuisd van Kortenhoef naar Amsterdam.

Eén van de nieuwe wijnhuizen in het assortiment zou je een afscheidscadeau van de buren in Kortenhoef kunnen noemen: Cantina Capolino Perlingieri ten noorden van Napels in de Sannio-heuvels.

Peter Smits van Eck & Maurick: “Het was mijn van origine Napolitaanse buurman die me erop wees. Hij is fotograaf en was met zijn drone aan het oefenen boven de alleszins instagrammable boerderij. Alexia Capolino Perlingieri was blij met de foto’s en hij onder de indruk van haar wijn…”

“Alexia werkt biologisch en gebruikt nagenoeg geen koper en zwavel. De wijn is ongefilterd en gelukkig voegt ze een beetje sulfiet toe. Ze maakt wijn van alle bekende druiven van Campanië: aglianico, fiano en greco, maar de falanghina is hier veruit het belangrijkst. (…) De grote charme van de Falanghina ligt in haar onweerstaanbare combinatie van zoet wit fruit met ziltige frisheid. De neus van de Falanghina Preta 2018 is ingetogen met wit fruit als appel, meloen en wat kruidigheid, in de smaak sappig, mineraal en zo oh zo zuiver!”

4. Kelly Fox Wines

Kelley Fox Wines in Oregon (Dundee Hills) is een interessante nieuwkomer bij importeur Wilde Wijnen in Haarlem (onlangs verhuisd vanuit Heemstede). Kelly bezit enkele van de oudste wijngaarden van Oregon (1971, 1982), werkt bio-dynamisch, ontsteelt de druiventrossen niet en heeft sinds enkele jaren het gebruik van nieuwe houten vaten afgezworen.

Op zoek naar referenties kwam ik niet ver, kennelijk is Kelley Fox op het Europese continent nog niet veel contacten. Gelukkig citeert ze zelf op haar website uit enkele betrouwbare bronnen in de VS. Hier krijgen de Pinot Noirs lovende woorden en 90+-scores van onder anderen Josh Raynolds (Vinous) en David Schildknecht (Wine Advocate).

Importeur Wilde Wijnen: “Kelley wil door minimaal ingrijpen maximale ’terroir’-wijnen maken. Œnologische producten komen er bij haar niet aan te pas. Ze kneust de druiven met haar voeten. (…) Slechts minimale toevoeging van sulfiet bij botteling moeten haar wijnen ook ‘overseas’ perfect houden.”

5. Weingut Forster

‘Supertrots’ is importeur Dokter Maler in Lichtenvoorde op wijnhuis Johannes Forster (Rümmelsheim, Nahe).

De laatste 5 jaar is Johannes Forster de wijnmaker van het familiebedrijf Weingut Forster, die het vak onder meer leerde in Rheinhessen, Nahe en Zuid-Afrika (Buitenverwachting in Constantia).

Dokter Maler: “De Gault&Millau-wijngids schrijft in 2019: De komst van zoon Johannes veroorzaakte een schok. Experimenteervreugde voert meestal tot succes, zo ook bij de Forsters die een prachtige collectie presenteren.”

Dokter Maler koos voor Forster-wijnen van riesling, rivaner, weißburgunder, regent en dornfelder. “De wijnen zijn 100% biologisch en 100% vegan. (…) Frisse, zuiver elegante witte wijnen en mooie soepele rode wijnen met veel karakter.”

Voor wie zich afvraagt hoe het importbedrijf aan zijn naam komt: het duo achter Dokter Maler is huisschilder (‘maler’) Mark Braad en huisarts Jaap Brenninkmeijer.

6. Weingut Jurtschitsch

Jurtschitsch en Dorli Muhr-Van der Niepoort zijn twee nieuwe Oostenrijkers bij Karakter Wijnimport in Amsterdam.

De grüner veltliner en riesling van Weingut Jurtschitsch (Kamptal) zijn volgens de importeur ‘niet meer weg te denken uit de lijstjes met het beste wit uit Oostenrijk’. “Als korte omschrijving kunnen we met de volgende termen strooien: spatzuiver, zeer precies, energiek…”

7. Weingut Dorli Muhr-Van der Niepoort

Weingut Dorli Muhr (ik kan geen website vinden) maakt wijn van blaufränkisch in Carnuntum. “Spannende en fijnmazige wijnen”, aldus Karakter Wijnimport.

Dorli Muhr, die ook in de wijn actief is met haar internationaal pr-bureau Wine & Partners, is getrouwd geweest met de bekende Portugese wijnmaker Dirk van der Niepoort. Sinds kort is haar ex-man niet meer betrokken bij de wijnproductie en is de naam omgedoopt van Weingut Dorli Muhr-Van der Niepoort in kortweg Weingut Dorli Muhr.  

8. Veelzijdig handelshuis in de Bourgogne

Maison Chanzy is een groot handelshuis in de Bourgogne dat actief is in de Côte Chalonnaise, Côte de Beaune en Côte de Nuits. Chanzy heeft maar liefst 40 appellaties in het pakket, waarvan 11 met een Grand Cru- en 13 met een Premier Cru-status. Importeur Sauter Wijnen: “We beginnen met een bescheiden selectie van twee witte en twee rode wijnen. De ‘instapwijnen’ zijn al meer dan de moeite waard. (…) Bij gebleken succes volgen ook de Premiers en Grands Crus die (nog) meer tot de verbeelding zullen spreken. Beloofd.”

9-12. Vier nieuwe Duitsers

Tot slot vier nieuwe aanwinsten bij Duitsland-specialist Markvandewijn in Amsterdam. “Stuk voor stuk super goede jonge wijnmakers”, aldus Mark.

Frieden-Berg (Mosel), Elbling Urgestein 2018 – “Met weinig restsuiker en milde zuren een echte doordrinker. Bij de milde Aziatische keuken een genot.”

Weingut Mertz (Rheinhessen), Riesling Porphyr 2018 – “Strakke Riesling van de pas 27-jarige Sina Mertz. Van vulkanische bodem. Fris, droog, mineraal. Super bij een zomerse salade.”

Weingut Mehling (Pfalz) – “Een echte ontdekking. Alle wijnen overtuigen. De Riesling Kieselberg 2018 is misschien wel de beste. Honderd procent bio en vegan. De Muskateller is heerlijk bij een Indiase curry of Indonesisch.”

Weingut Meier Schmidt (Franken), Scheurebe 2018 – “Eén van mijn nieuwe persoonlijke favorieten. Heerlijk geurig en vol van smaak.”