Nieuwe Rioja: meer terroir, witte wijn en espumoso

Ruim een jaar geleden zijn er enkele wijzigingen ingevoerd in de wijnwetgeving in de Rioja-regio. Dit zijn in het kort de nieuwe regels.

Om te beginnen zijn er drie nieuwe kwaliteitscategorieën gecreëerd. Deze volgen het Franse systeem van regio, dorpsappellatie en wijngaardwijnen/crus: Vino de Zona, Vino de Municipio en Viñedo Singular.

De zones zijn de bekende Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja). Municipio’s zijn een soort Côtes du Rhône-Villages. Viñedo Singular is een wijngaardwijn waarvan de naam geregistreerd moet staan.

Je zou kunnen zeggen dat deze terroir-indeling nu belangrijker is voor de kwaliteitsrangorde dan het oude systeem van Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva, dat overigens ook iets is aangepast. Voor Reserva is van de 3 jaar rijping een verplicht aandeel flesrijping ingevoerd van minimaal 6 maanden. Voor Gran Reserva is de flesrijping verlaagd naar minimaal 2 jaar (was 3 jaar) van de voorschreven 5 jaar rijping. De term Joven is vervangen door de term Generico.

Verder is de DO Espumosos de Calidad de Rioja ingesteld als optie voor mousserende wijn método tradicional, die voorheen alleen als DO Cava op de markt mochten komen.

Tevens zijn er nu witte cépagewijnen toegestaan van viura, malvasía, tempranillo blanco, garnacha blanca, maturana blanca, turruntés, chardonnay, sauvignon blanc en verdejo. In 2018 was er zo’n 6.000 ha met witte druiven in Rioja, goed voor 8% van de productie, 5% meer dan in 2013.