Nieuwe wijnen in Nederland

Nieuwe wijnhuizen uit de Elzas, Zuid-Afrika, en Touraine.

Paul Ginglinger (Elzas, Eguisheim) is nieuw bij Vojacek Wijnen in Maastricht. Vier wijnen, waaronder de Riesling Grand Cru Pfersigberg.

Vojacek: “We waren meteen overtuigd. Verfijning, terroirexpressie zoals je niet vaak ziet, rijpheid van het gezonde fruit, goed in het gareel gehouden door verfijnde zuren en een solide raamwerk van mineraliteit. Een schoolvoorbeeld van Elzasser wijn op kalk-gedomineerde bodem. Bescheiden met een smoel.” 

Olifantsberg was al op de Nederlandse markt, het Zuid-Afrikaanse wijnhuis is nu in vertrouwde handen van WineMatters in Koog aan de Zaan.

“Te goed om links te laten liggen”, aldus Udo Göebel van WineMatters. “Ik volg het bedrijf al tien jaar, maar sinds de komst van een nieuwe wijnmaakster (Elizma Visser) in 2015 is de kwaliteit spectaculair verbeterd. Vanaf nu is WineMatters de trotse importeur en beveel ik hun wijnen van harte aan.”

Wie waagt zich wel eens aan malbec uit Touraine? Ik heb er heftige herinneringen aan, in termen van meedogenloos krachtige tannine, maar dat is alweer lang geleden.

Wouter Bensdorp van Bensdorp Wijnen over Château de Quinçay: “Ik heb al een tijdje vraag naar een lekkere malbecwijn. De bakermat van deze druif ligt weliswaar in de Sud-Ouest (o.a. Cahors), maar in de Loire doet hij het ook erg goed. Benoit Cadart maakt diverse wijnen van deze druif en ik heb besloten om met twee daarvan te starten: de ‘Launay’ van 100% malbec, of cot zoals ze de druif hier noemen. En de ‘Trio Vinum’, waar de malbec wordt gecombineerd met cabernet franc en pinot noir.”

Bensdorp heeft verder van Quinçay een sauvignon blanc en een AOC Valençay sauvignon-chardonnay.