Viñas viejas bij Okhuysen

Jorge Monzón – ©Amaya Cervera (Spanish Wine Lover)

Twee Spaanse wijnhuizen waarbij viñas viejas (oude wijnplanten) de hoofdrol spelen zijn nieuw bij importeur/wijnhandel Okhuysen in Haarlem.

Dominio del Águila

Jorge Monzón van Dominio del Águila in Ribera del Duero studeerde in Bordeaux en Dijon en werkte bij Domaine de la Romanée-Conti, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In 2010 startte hij zijn eigen project in het dorpje La Aguilera bij Aranda de Duero, waar hij opgroeide.

Monzón kocht in de afgelopen jaren talloze kleine oude wijngaarden in de regio, bij elkaar zo’n 30 ha. Hij maakt bijzondere wijnen van de druiven van deze viñas viejas, maar geld verdient hij vooral met de teelt en verkoop van zo’n 300.000 kilo druiven per jaar aan andere wijnbedrijven. De coöperatie Grupo Yllera is zijn grootste klant, maar hij levert ook aan Bodegas Vega Sicilia en het oudestokken-project PSI van Peter Sisseck. Van zijn eigen wijn komen niet meer dan zo’n 25.000 flessen per jaar in de handel.

Een uitspraak van Monzón in een interview met de Spaanse wijnjournaliste Amaya Cervera is veelzeggend voor Ribera del Duero en zijn afwijkende visie daarop: “De meeste wijnbedrijven zeggen dat ze verfijnde, elegante wijn willen maken, maar uiteindelijk draait het in Ribera de Duero nog steeds om kracht.”

Dominio del Águila werkt biodynamisch, vergist de blauwe druiven (tempranillo, bobal en garnacha) met hele trossen, klaart en filtert de wijnen niet, doet vaak ook wat witte wijn van blanca del país (albillo mayor) bij de rode wijn en laat deze langdurig rijpen op eikenhouten houten vaten.

Ook de witte wijn van oude stokken albillo rijpt 20 maanden op barriques. Tot slot is er een op hout vergiste rosé van tempranillo en albillo.

Okhuysen heeft Picaro del Águila Clarete 2016 (rosé), Albillo Viñas Viejas 2015 en Dominio del Águila Reserva 2015.

Wijnimport J. Bart doet eveneens zaken met Jorge Monzón. Bart biedt de volgende wijnen aan van Dominio del Águila: de Reserva 2014, Pícaro del Águila Viñas Viejas 2016 en de topcuvée Canta la Perdiz.

Sierra de Toloño

Ook Sandra Bravo van Sierra de Toloño behoort tot de nieuwe generatie wijnmakers voor wie de wijngaard belangrijker is dan de techniek. En net als Monzón deed Bravo ervaring op in het buitenland. Ze werkte bij toonaangevende domeinen in Bordeaux, Toscane, Priorat, Nieuw-Zeeland en Californië.

Sandra Bravo

Ze begon haar eigen project in 2012 in Rioja Alavesa, het koelste en hoogste, en mede daardoor beste deel van de Rioja-regio, waar ze 8,5 ha wijngaard bezit op zo’n 650 meter boven de zeespiegel.

Okhuysen: “Sandra weet wat dat betreft precies wat zij wil. Zij zoekt de hoogst gelegen wijngaarden in het gebergte, met zeer oude stokken. Zij heeft de hand weten te leggen op een paar prachtige, maar zeer kleine percelen.”

Iedere euro die ze verdient, investeert ze in de wijngaard. Budget voor een eigen vinificatieruimte is er (nog) niet. De wijn wordt voorlopig gemaakt in een gehuurde kelder, waar ze werkt met aardewerken amforen en houten vaten in diverse maten.

Tim Atkins MW oordeelde begin dit jaar (2019) als volgt: “My young Rioja winemaker of the year is the hugely talented Sandra Bravo of Sierra de Toloño, making incredible wines from extreme sites.”

Okhuysen biedt zowel ‘Village Wines’ van viura en tempranillo, als ‘Single Vineyard Wines’ van tempranillo en een witte blend van calagraño, viura en malvasia.