Simplesmente Vinho, Portugese vin naturel

Enkele vooruitstrevende Portugese natuurwijnmakers waren aanwezig op de jaarlijkse proeverij Vini Bio in Amsterdam. We gingen proeven.

Het betreft deelnemers aan het jaarlijkse Portugese wijnevent Simplesmente Vinho (‘gewoon wijn’). Dit is sinds 2012 een alternatieve Portugese beurs/festival met overwegend jonge artisanale wijnmakers. Naast Portugese wijnhuizen waren enkele gasten uit Frankrijk, Spanje en dit jaar voor het eerst Brazilië aanwezig.

In totaal kwamen 101 wijnbedrijven samen op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari 2019 in Cais Novo, een gerenoveerd paleis uit de 18e eeuw aan de Douro in de stad Porto.

Gewoon wijn, simpelweg wijn. Maar simplesmente betekent ook: zo natuurlijk mogelijk. Wijn met respect voor de aarde in zijn geheel en het plaatselijke terroir in het bijzonder. Wijn zonder kunstgrepen. Natuurwijn, biodynamische wijn, duurzame wijn, authentieke wijn, idealistische wijn.

Op de 7e editie van de proeverij Vini Bio – dat jaarlijks wordt georganiseerd door Melman Communications, dit keer in het gloednieuwe Van der Valk Hotel in Amsterdam – verzorgde Simon J. Woolf een proeverij met een achttal Portugese natuurwijnen.

Simon Woolf is schrijver van het boek Amber Revolution, dus het was geen verrassing dat de 4 wijnen van witte druiven in meer of mindere mate een oranje blos op de wangen hadden.

Al met al werd het een bijzonder aangename kennismaking. De nieuwe generatie Portugese wijnmakers heeft de smaak te pakken.

Wit/Amber

😋 Aphros, Phaunus Loureiro 2017
Gefermenteerd op de schillen in talhas (amfora’s van klei, met bijenwas gecoat) en 7 maanden gerijpt op de gistresten, geen temperatuurcontrole (er is hier überhaupt geen elektriciteit), ongefilterd, 11,5% alc.
Licht troebele vinho verde (maar dan anders), vettig en sappig, smaakvol maar mild intens, appel, licht azijnzurig en ciderachtig, goed mondgevoel, kalkachtig.

😀 Filipa Pato & William Wouters, Nossa Calcário 2016
Van de rieslingachtige druif bical uit Bairrada, gerijpt op gebruikte Franse houten vaten en een deel in amfora, 12% alc.
Ingetogen geur komt langzaam los, floraal, mild houttoontje. Zilte smaak, vettig, steenfruit, milde zuren, lichte bitters, goede structuur, grip en lengte.

😀 Quinta da Boavista (João Tavares), Rufia Branco 2017
Uit de Dão-regio, volgens Simon Woolf de wijnstreek met de meeste potentie. Waslijst druivenrassen: encruzado, cerceal, bical, malvasia fina, síria. Gezamenlijk vergist op staal, 12% alc.
Goudbruinoranje, karamelachtige geur. In de smaak eveneens een zoete impressie van karamel, ook al is de wijn beendroog. Azijnachtige zuren, bite en grip, tannine-achtig en mineralig mondgevoel, spanning, kracht en lengte.

😍 Quinta do Paço, Humus Curtimenta 2017
Klein wijnbedrijf in Estremadura (Óbidos). Volledig eigen recept van Rodrigo Filipe, namelijk 80% touriga nacional blanc de noir, geblend met in tanks en amfora op de schillen vergiste arinto, fernâo pires en sauvignon blanc, 12,5% alc.
Goudbruine koperen kleur. Indringende en spannende, geparfumeerde geur. Zilte smaak, hartig, pittig, krachtig, gastronomisch, kruidig, vlezig, umami, maar ook zeer verfrissend. Zoete bitters, drogende druivenschil-tannine. Uiterst spannende wijn. Subtiel kun je het niet noemen, maar de krachtige aromatische smaak is onweerstaanbaar.

Rosé

😊 Folias de Baco, Uivo Renegado 2018
Field blend van zowel witte als blauwe druiven (we noemen het voor het gemak maar even rosé) van een 100 jaar oude wijngaard aan de Douro, gezamenlijk vergist in voornamelijk cementen vaten, 12% alc.
De leeftijd van de planten wekt de verwachting van intensiteit, maar het idee van de wijnmaker was een vin de soif te maken, met kort schilcontact. Hij is licht rosérood, fris en leuk, maar niet spannend of gelaagd, eerder wat slobberig limonade-achtig, weeïg, als een rosé.

Rood

😋 Quinta Costa da Pinhâo Gradual 2014
Van touriga nacional, touriga franca en tinta roriz uit het Dourodal, deels vergist met hele trossen, 30% nieuw hout, 12,5% alc.
Mooie luxe geur met wat vanille. Licht en fris van smaak, sappig-drogend dankzij redelijk wat tannine, kruidig, pittig, goede balans. Oké, fijn, charmant, niet spectaculair.

😍 Casa de Mouraz 2014
Field blend van een bonte verzameling druiven (o.a. touriga nacional, alfrocheiro, touriga franca, tinta roriz, baga, jean) afkomstig van plots op diverse locaties, waaronder zeer oude wijngaarden, waaraan in de Dão-regio geen gebrek is, 13% alc.
Mooie verleidelijke geur. Krachtig met veel kleur, veel tannine en sappigheid, intens, geconcentreerd, zeer smaakrijk, kruiden, vlezigheid, tegelijk zeer fris dankzij mooie, zeer stevige zuren die alles bij elkaar houden.

😊 António Madeira, Colheita 2016
Van talloze piepkleine plots, António bewerkt er meer dan 20 in de Dão-regio, talloze druivenrassen, oude planten, gerijpt in gebruikte houten vaten, warm jaar, 14% alc.
Sterk geconcentreerde geur, vol en zwaar van smaak, veel extract. Licht volatiel, iets vermoeiend en ook wat branderig van de alcohol. Toch zou het heel goed kunnen dat bijgaande emoji de wijn tekortdoet, want frisse zuren zijn er ook en de wijnmaker zelf heeft gezegd dat de wijn nu eigenlijk nog te jong is.