Wilde wijn

Gamechangers. Zo noemde wijnhandelaar/importeur Wilde Wijnen in Heemstede de sixpack-aanbieding natuurwijnen die me deed besluiten ze te proberen.

Wilde Wijnen schrijft: “Gamechanger-wijnen zijn wijnen die niet voldoen aan ‘le goût’ van de AOC, het zijn ook geen brave wijnschoolboek-wijnen. Het zijn vernieuwende wijnen die een volledig nieuwe smaak en beleving toevoegen aan de wijnwereld.”

Vin naturel is een moeilijk te plaatsen categorie. Je kunt de principes van natuurwijn opsommen: geen kunstgrepen; niks erbij, niks eruit; geen of zo weinig mogelijk sulfiet; meestal biologisch of biodynamisch; spontane vergisting; minimale interventie in de wijnkelder.

Maar hoe smaakt dat dan?

Er is wijn die voldoet aan bovenstaande omschrijving, die zich geen natuurwijn noemt en tot de beste van de streek behoort, met instemming van de hoofdmeester van de betreffende AOC. Die wijnen smaken goed.

Iedereen is het er denk ik over eens dat een gezonde wijngaard en een schone kelder het belangrijkste zijn. De meningsverschillen hebben bijna altijd te maken met de, vaak onvoorspelbare, gevolgen van afzien van het gebruik van sulfiet, tijdens het werk in de wijnkelder en bij de botteling.

‘Industriële wijn’ kan (te) saai zijn, natuurwijn (te) wild. Het is wat mij betreft een kwestie van gradatie. Kleine ongerijmdheden maken wijn spannender, minder glad, geven hem persoonlijkheid, dagen je uit, eisen je aandacht op, in het beste geval pakken ze je bij je hart.

Het leukste meisje van de klas willen we, niet het braafste.

😀 La Sorga, Royal Canette 2015, € 22
Van colombard uit de Languedoc, 11,5% alc. Behoorlijk wild. Troebel, mestgeurtje, zoetzure augurk en een lekkere tannineuze bite die lange schilweking als bij orange wine doet vermoeden, of misschien fermentatie met hele trossen. Sappig, rond en zacht, grassig, bloemenweide, astringente afdronk. Krachtig fris dankzij stevig maar goed gevuld citroen- en azijnzuur.

😋 Milan Nestarec, Youngster 2017, prijs onbekend
Van zweigelt & dornfelder uit Moravië (Tsjechië), 12% alc. Diep donkerpaarsrode wijn boordevol zachtzuur bramen- en pruimfruit. Schoon, patent, pittig, sappig en knapperig fris.

😀 Brand Brothers, Cabernet Mythos 2017, € 19,50
Uit de Pfalz, 12,5% alc. Rare druif, leuke wijn. Veel kleur en veel fruit. Cranberry, vanille, rozen, pittig, sappig, aards, mild azijnzurig en likeurachtig, maar zonder het zoet. Doet ook aan een dessert denken dat ergens in mijn geheugen is verdwaald. Enorm anders dan anders. Verrassend en onderhoudend.

😀 / 😍 Le Coste, Ripazzo 2017, € 16
Uit Lazio, Italië, 12% alc. Waarschijnlijk mijn eerste wijn van de druif aleatico. Wat een aangename kennismaking. Spannende, energieke, helderrode wijn met een intrigerende verholen intensiteit. Boers (mest) en licht azijnzurig, opwekkend, met prikkelend frisse, zoetzure aalbessen, flink wat bloemen en een fijne bite van tannine.