Amber Revolution – het eerste boek over orange wine

Simon J Woolf

Na 4 jaar schrijven en reizen door 12 landen is Amber Revolution – How the world learned to love orange wine een feit.

Dat moet je zelf regelen tegenwoordig als je geen Youp van ’t Hek of Linda de Mol heet. Wijnschrijver Simon J Woolf deed het via Kickstarter. Ik sprak met hem.

> Read this interview in English

 

 

 

Waar en wanneer is jouw fascinatie voor orange wine begonnen?

In Friuli Carso in 2011. Ik proefde een wijn van Sandi Skerk. It just blew my mind. Het was zó anders. Intens, spannend, opwindend en onvergelijkbaar met wat ik ooit eerder had geproefd.

Wat is het dat je zoveel van dit wijntype houdt?

Deels de immense verscheidenheid aan smaken die deze wijnen kunnen hebben, en hun complexiteit. Het vermogen dat ze hebben om te rijpen en dat ze goed te combineren zijn met bijna elk gerecht. Maar ook de bijzondere en unieke geschiedenis van deze wijnstijl en de regio’s waar de wijn zijn oorsprong heeft. Het is een van de alleroudste manieren van wijn maken die we kennen.

Alle orange wines lijken op elkaar, zeggen sommigen. Fermentatie op de schillen maskeert het karakter van het druivenras. Wat zeg je daarop?

Dat zeggen we toch ook niet van rode wijn, die ook op de schillen wordt vergist? Het is gebrek aan ervaring met deze wijnstijl. Beginnende wijndrinkers zeggen ook vaak dat alle wijn op elkaar lijkt – je moet je smaak de tijd gunnen om iets nieuws te leren kennen.

Anderen vinden orange wine een rage, een hype. Zal orange wine blijven?

Het is er altijd geweest. In ieder geval in Georgië en ook in Slovenië. Ja, het wordt gehyped op het moment, maar orange wine is al 10 jaar gestaag in opkomst. We zien meer en meer restaurants, wijnbars en wijnwinkels met een aparte sectie voor deze wijnen. Ik denk niet dat het weer weggaat. Net zomin als rosé, of sherry of port ooit zal verdwijnen.

Wat in Amber Revolution zal de lezer het meest verrassen denk je?

Ik hoop dat de grootste verrassing is, dat het een boek is om in bed te lezen – het is spannend, een geweldig verhaal met alle kenmerken die een historie aangrijpend maken: conflicten, oorlog, lijden, het overwinnen van hindernissen en vooroordelen, slagen tegen alle verwachtingen in. Het lijkt meer op een roman dan op een naslagwerk!

Wat is de meest bijzondere ervaring tijdens je onderzoek de afgelopen 4 jaar?

Heel moeilijk om te kiezen. Een nieuw bezoek aan de wijnkelder van Sandi Skerk in 2015 was spannend en emotioneel voor mij, omdat daar mijn orange wine journey begon. Weer terug te zijn in Georgië begin dit jaar was ook fantastisch – het aantal traditionele wijnmakers dat orange wines in qvevri maakt is toegenomen van hooguit 5 in 2009 tot zo’n 100 nu!

Kun je iets vertellen over je kickstart-campagne?

Ik gebruikte Kickstarter om de productiekosten van het boek te financieren. Het is een goede manier om lezers te engageren. Deelnemers kunnen hun naam in het boek laten afdrukken of prints bemachtigen van enkele van de mooiste foto’s van Ryan. En natuurlijk was het boek in de voorverkoop via Kickstarter goedkoper.

Amber Revolution – How the world learned to love orange wine is wereldwijd het eerste boek over orange wine, geïllustreerd met 100 foto’s van Ryan Opaz. Het boek (full color, 250 pagina’s) bevat tevens portretjes van 180 toonaangevende producenten.

Amber Revolution verscheen in 2018.

Nog een bijzonder oranje detail: Simon maakte een Nederlandse orange wine in samenwerking met Wijngaard Dassemus in Chaam (bij Breda). Het verhaal daarvan staat ook in het boek.

Simon Woolf is een Britse freelance wijnschrijver (o.a. Decanter, Palate Press en Meininger’s Wine Business International) en oprichter van het online wijnmagazine The Morning Claret. Hij woont en werkt in Amsterdam.