Wie niet waagt die niet wint – new wave Rioja

Bryan MacRobert was assistent van de bekende Swartland-wijnmaker Eben Sadie en werkte toen ook enkele jaren voor een project van Eben in Priorat. Hij woont inmiddels in Logroño en maakt daar vanaf 2013 samen met zijn schoonvader wijn.

Laventura is de naam van het wijnhuis in Rioja, waar ‘modern yet traditional’ wijn wordt gemaakt van tempranillo, viura, malvasia en garnacha. De naam verwijst naar aventura en ventura, avontuur en geluk. Quien no se aventura no ha ventura. Dat betekent zoiets als ‘wie niet waagt die niet wint’.

MacRobert werkt met oude wijngaarden in Rioja Alavesa, die biologisch worden bewerkt. Fermentatie gebeurt met druifeigen gisten. Hij streeft naar behoud van het karakter van de druif in de wijn, elegantie en terroirexpressie. De invloed van de typische Rioja-houtaroma’s is bescheiden.

De viura wordt gemaakt van een field blend waar behalve viura (macabeo) onder meer ook nog wat zeldzame, oude planten calagraño staan. Die druif mag niet meer worden aangeplant in Rioja, maar als hij al vóór 1970 in de wijngaard stond mag hij gebruikt worden.

Laten we het new wave Rioja noemen. Modern met behoud van traditie. Met een hang naar minimale interventie. De wijngaard en druif hebben het hoogste woord, niet de wijnkelder. Bijna overal in de wijnwereld voel je deze stroming langs je kuiten glijden. Je voelt dat het goed zit, al heb je er nog geen druppel van geproefd.