Nieuw-Zeeland: ‘Premium reputatie is onze kracht’

Het gaat goed met de Nieuw-Zeelandse wijnhandel. Volgens New Zealand Winegrowers bereikte de export tussen juli 2016 en juni 2017 een recordwaarde van $ 1,66 miljard (ruim € 1 miljard), 6% meer (€ 57 miljoen) dan een jaar eerder.

Nieuw-Zeeland telt op dit moment 677 wijnbedrijven. De meeste daarvan bevinden zich in de regio Marlbourough met 139 wineries, gevolgd door Central Otago (137), Auckland (109) en Hawke’s Bay (79).

Kijken we naar het aantal wijnbouwers dat druiven levert aan de wijnbedrijven, dan steekt Marlbourough er ver bovenuit met 519 wijnboeren. Ter vergelijking: Central Otago telt maar 34 wijnbouwers.

Ook in wijngaardoppervlakte is Marlbourough oppermachtig met ruim 25.000 ha, gevolgd door Hawke’s Bay met zo’n 4.700 ha. Central Otago mag bijna net zoveel wineries hebben als Marlbourough, de bedrijven hier zijn vele malen kleiner, getuige de 2.000 ha aan wijngaarden.

Wat de druivenrassen betreft is sauvignon blanc by far de grootste met meer dan 22.000 ha, gevolgd door pinot noir (5.600 ha), chardonnay (3.200) en pinot gris (2.500). De nieuwste opkomende druivenrassen zijn sauvignon gris en viognier, beide met ruim 100 ha.

De VS, UK, Australië en Canada zijn de grootste afnemers. De eerstvolgende exportbestemming volgt op enige afstand, maar die is wel de grootste importeur van Nieuw-Zeelandse wijn op het Europese vasteland en dat land heet Nederland!

Steve Green, voorzitter van New Zealand Winegrowers, benadrukt in het rapport dat het cruciaal is voor de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie om focus te houden op de bescherming van de reputatie van de wijn als onderscheidend kwaliteitsproduct. “Onze premium reputatie blijft het grootste collectieve pluspunt van Nieuw-Zeelandse wijn”.

> Lees ook: ‘Consument heeft vertrouwen in Nieuw-Zeelandse wijn’