‘Consument heeft vertrouwen in Nieuw-Zeelandse wijn’

Chris Stroud en Victoria Kennedy (Event Manager Europe)

Meer dan 20 Nieuw-Zeelandse wijnhuizen presenteren zich op woensdag 27 september (2017) in Amsterdam. We spraken met Chris Stroud, Marketing Manager Europe van New Zealand Winegrowers.

> Meld je aan via annanessen@pitchpr.nl

> Lees hier meer over Discover New Zealand Amsterdam – woensdag 27 september <

Waarin onderscheidt Nieuw-Zeeland zich van andere wijnlanden?

Nieuw-Zeeland heeft in vergelijking met andere wijnlanden een korte geschiedenis. Onze grootste wijnregio Marlborough is aangeplant in 1973 en de export van wijn kwam pas echt op gang in de jaren ’80 en ’90. Tegenwoordig exporteren we naar 90 landen. Onze wijnen behoren in veel van de exportbestemmingen tot een van de duurste. We produceren minder dan 1% van de wijn in de wereld, maar de kwaliteit blijft hoog en de vraag neemt wereldwijd jaarlijks toe.

Hoe verklaart u het internationale succes van de Nieuw-Zeelandse wijn?

Heel belangrijk was de lancering in 1997 van het programma Sustainable Winegrowing New Zealand. Dit was een van de eerste duurzaamheidsprojecten in de internationale wijnsector. Momenteel is 98% van de Nieuw-Zeelandse wijngaarden duurzaam gecertificeerd. Dat is ongekend voor een programma op vrijwillige basis. Met onderzoek en nieuwe technieken blijven we hieraan werken.

Wat zijn op dit moment de uitdagingen voor de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers?

Door de groeiende vraag naar onze wijn zijn we aardig op weg met ons streven om in 2020 een export ter waarde van 2 miljard NZ$ (1,24 miljard euro) te bereiken. Sauvignon blanc is goed voor 86% van de export. Om aan de vraag te voldoen moeten we nieuwe wijngaarden aanplanten, echter is er bijvoorbeeld in Marlborough niet veel ruimte meer. De uitdaging voor de komende jaren is om de andere regio’s en de andere druiven onder de aandacht te brengen.

Zijn er nieuwe druivenrassen in opkomst?

Sauvignon blanc en pinot noir hebben ons internationaal op de kaart gezet. Maar er is veel meer te ontdekken. De cool climate condities die wij hebben, zijn perfect voor talloze aromatische druivenrassen. Riesling, pinot gris en gewürztraminer bijvoorbeeld, maar ook albariño, viognier, grüner veltliner doen het goed. Van chardonnay zijn in alle regio’s topwijnen te vinden. Syrah is een blauw druivenras om in de gaten te houden. Rod MacDonald (die bij de proeverij in Amsterdam aanwezig is) versloeg dit jaar gerenommeerde syrah-producenten uit Frankrijk en Australië op de International Wine Challenge in Londen. Zijn Quarter Acre Syrah 2015 won de overkoepelende IWC Champion Red Trophy 2017.

Wat betekent Nederland voor de Nieuw-Zeelandse wijnbranche?

De export naar Nederland nam de afgelopen 5 jaar gestaag toe. Nederland is nu de vijfde exportbestemming voor Nieuw-Zeeland in zowel volume als waarde. Dit terwijl de consumptie van wijn in Nederland in het algemeen iets terugloopt. Dit betekent dat de Nederlandse consument vertrouwen heeft in de kwaliteit van Nieuw-Zeelandse wijn.

Tips voor Nederlandse importeurs?

Nieuw-Zeelanders zijn openhartige, eerlijke en vriendelijke mensen. We kennen al 35 jaar een stabiele, robuuste economie. Nieuw-Zeeland is een veilig land om te investeren en zaken te doen.

Wat kunnen we verwachten op de proeverij op woensdag 27 september 2017?

We zijn verheugd meer dan 20 wijnhuizen te presenteren uit Hawke’s Bay, Martinborough, Nelson, Central Otago en Marlborough. Er staan meer dan 100 wijnen klaar van zowel gevestigde als nieuwe wijnhuizen in diverse stijlen en van minstens 15 verschillende druivenrassen. Dat zijn de bekende druiven zoals sauvignon blanc, pinot noir, pinot gris en chardonnay, maar ook minder voor de hand liggende variëteiten zoals chenin blanc, grüner veltliner, syrah, montepulciano en zelfs zweigelt. Alle wijnhuizen zijn onderdeel van het Sustainable Wine Programme, waaronder enkele biologisch en biodynamisch werkende bedrijven. Geloof me, het wordt een ware ontdekkingsreis door wijnland Nieuw-Zeeland!

– Discover New Zealand Amsterdam | woensdag 27 september 2017 –

De proeverij met meer dan 20 Nieuw-Zeelandse wijnproducenten op woensdag 27 september 2017 in Level Eleven in Amsterdam is uitsluitend toegankelijk voor importeurs, pers en andere professionals in de wijnbranche en horeca.

> Meld je aan voor dit event via: annanessen@pitchpr.nl

13:00 – 14:00 uur
Masterclass New Zealand uncovered, met vinologe Romy Kooij en wijnmaker Ruud Maasdam (Staete Landt), waarbij 12 wijnen van diverse druivenrassen uit diverse regio’s worden geproefd.
14:00 – 17:00 uur
Proeverij. Meer dan 100 Nieuw-Zeelandse wijnen staan klaar.

> Lees hier meer over Discover New Zealand Amsterdam – woensdag 27 september