‘Consument heeft vertrouwen in Nieuw-Zeelandse wijn’

Marketing Manager Europe Chris Stroud en Victoria Kennedy (Event Manager Europe)

Meer dan 20 Nieuw-Zeelandse wijnhuizen presenteerden zich op woensdag 27 september (2017) in Amsterdam. We spraken met Chris Stroud, Marketing Manager Europe van New Zealand Winegrowers.

Waarin onderscheidt Nieuw-Zeeland zich van andere wijnlanden?

Nieuw-Zeeland heeft in vergelijking met andere wijnlanden een korte geschiedenis. Onze grootste wijnregio Marlborough is aangeplant in 1973 en de export van wijn kwam pas echt op gang in de jaren ’80 en ’90. Tegenwoordig exporteren we naar 90 landen. Onze wijnen behoren in veel van de exportbestemmingen tot een van de duurste. We produceren minder dan 1% van de wijn in de wereld, maar de kwaliteit blijft hoog en de vraag neemt wereldwijd jaarlijks toe.

Hoe verklaart u het internationale succes van de Nieuw-Zeelandse wijn?

Heel belangrijk was de lancering in 1997 van het programma Sustainable Winegrowing New Zealand. Dit was een van de eerste duurzaamheidsprojecten in de internationale wijnsector. Momenteel is 98% van de Nieuw-Zeelandse wijngaarden duurzaam gecertificeerd. Dat is ongekend voor een programma op vrijwillige basis. Met onderzoek en nieuwe technieken blijven we hieraan werken.

Wat zijn op dit moment de uitdagingen voor de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers?

Door de groeiende vraag naar onze wijn zijn we aardig op weg met ons streven om in 2020 een export ter waarde van 2 miljard NZ$ (1,24 miljard euro) te bereiken. Sauvignon blanc is goed voor 86% van de export. Om aan de vraag te voldoen moeten we nieuwe wijngaarden aanplanten, echter is er bijvoorbeeld in Marlborough niet veel ruimte meer. De uitdaging voor de komende jaren is om de andere regio’s en de andere druiven onder de aandacht te brengen.

Zijn er nieuwe druivenrassen in opkomst?

Sauvignon blanc en pinot noir hebben ons internationaal op de kaart gezet. Maar er is veel meer te ontdekken. De cool climate condities die wij hebben, zijn perfect voor talloze aromatische druivenrassen. Riesling, pinot gris en gewürztraminer bijvoorbeeld, maar ook albariño, viognier en grüner veltliner doen het goed. Van chardonnay zijn in alle regio’s topwijnen te vinden. Syrah is een blauw druivenras om in de gaten te houden. Rod MacDonald (die bij de proeverij in Amsterdam aanwezig is) versloeg dit jaar gerenommeerde syrah-producenten uit Frankrijk en Australië op de International Wine Challenge in Londen. Zijn Quarter Acre Syrah 2015 won de overkoepelende IWC Champion Red Trophy 2017.

Wat betekent Nederland voor de Nieuw-Zeelandse wijnbranche?

De export naar Nederland nam de afgelopen 5 jaar gestaag toe. Nederland is nu de vijfde exportbestemming voor Nieuw-Zeeland in zowel volume als waarde. Dit terwijl de consumptie van wijn in Nederland in het algemeen iets terugloopt. Dit betekent dat de Nederlandse consument vertrouwen heeft in de kwaliteit van Nieuw-Zeelandse wijn.

Tips voor Nederlandse importeurs?

Nieuw-Zeelanders zijn openhartige, eerlijke en vriendelijke mensen. We kennen al 35 jaar een stabiele, robuuste economie. Nieuw-Zeeland is een veilig land om te investeren en zaken te doen.