J.B. Becker (Rheingau) nieuw bij C’est le vin

Hans-Josef Becker (foto: Schiller Wine Blogspot)

C’est le vin in Vijfhuizen heeft een wijn van Weingut J.B. Becker (Walluf, Rheingau) aan het assortiment toegevoegd. Volgens de importeur is het voor het eerst dat J.B. Becker op de Nederlandse markt wordt aangeboden.

Het gaat voorlopig om één wijn, te weten de J.B. Becker Wallufer Oberberg Riesling Kabinett 2016, maar de importeur biedt de mogelijkheid andere bijzondere cuvées (riesling en spätburgunder) te bestellen.

“Bent u op zoek naar oude(re) jaargangen, dan is de kans groot dat J.B. Becker daarvan nog enkele op voorraad heeft. Elk jaar bewaren ze namelijk een deel van hun oogst in hun indrukwekkende wijnkelder om nog jaren te rijpen.”

Hans-Josef Becker, Hajo voor intimi, kleinzoon van de oprichter (1893) Jean Baptist Becker, leidt het wijngoed sinds 1971 samen met zijn zus Maria en zijn vrouw Eva. De 13 hectare aan wijngaarden bevinden zich op de Eltviller Sonnenberg, de Berg Bildstock, de Oberberg en de Walkenberg (het kroonjuweel van Becker).

Weingut J.B. Becker staat hoog genoteerd in de Duitse editie van de wijngids van Gault Millau. Vreemd genoeg wordt het wijnbedrijf niet genoemd in de wijngids Eichelmann, waarvan ik editie 2007 in de kast heb staan. De gezaghebbende Duitsland-specialist Stuart Pigott riep J.B. Becker in 2013 uit tot Winemaker of the Year.

Geef de wijn de tijd, is het motto van Hajo Becker. De rieslingwijnen vergisten spontaan, rusten minimaal een jaar op de gistresten en worden ongefilterd gebotteld.

😀 J.B. Becker, Wallufer Oberberg Riesling Kabinett 2016
10,5% alcohol. Zoet-kruidige geur, met witte bloesem, perzik en citrusfruit. De smaak is redelijk strak en streng, eerder hartig en (bloem)kruidig dan (zoet)fruitig. Bitterzuur, met net niet rijpe witte pruim en ananas, knapperige appel, grapefruit, limoen, licht peperig, een vleugje zoet geel fruit in de verte op de achtergrond. Droge, minerale afdronk.

De verhouding zuren-restsuiker is scherp afgesteld, het zoet is bijna niet merkbaar. Dat geeft een mooie spanning, waarbij de zuren best prominent zijn. Wie een fragiele, lieflijke Mosel-kabinett verwacht zou ervan kunnen schrikken.

De wijn twee dagen breder en rijker, met meer mondgevoel, meer aroma. Kortom, aanbevolen om een pas geopende fles te decanteren.